Skocz do zawartości

Restart akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jestem zmuszony spuscic cala wode z 500l akwa, poniewaz mam zamiar zmienic tło na DYI

i moje pytanie czy 200 litrów, bo tylko tyle moge zachowac, wystarczy do startu baniaka 500l ?

generalnie po odliczniu tła i nowych kamieni wyjdzie 50% do 50% starej i nowej wody

chyba taka ilosc niepowinna zle wpłynac na ryby ?

Opublikowano

wydaje mi się ze nie powinno to zbyt mocno zmienić parametrów wody ale dla pewności zrobiłbym testy przed wpuszczeniem ryb.

Opublikowano

a czy zwirek z dna opłukac maxymalnie , bo zapewne jest ostro zanieczyszczony odchodami i tak sobie mysle czy to niebedzie juz mocno za surowo po za woda ?

Opublikowano

Ja mam odmienne zdanie niz koledzy poparte świeżym doswiadczeniem . Inna sprawa była u czestera bo to była przeprowadzka , inna moze byc u Ciebie jeśli wypłuczesz piach , kamienie - IMHO bedzie tak jak bys startowal z nowym akwa z czescią dojrzalej wody i z dojrzalym kubelkiem . Ja tak zrobilem ze swoja 450-ka ( ok 70% dojzalej wody ) i przez ok 3 tyg mialem wykrywalne NO2 . Dlatego uwazam ,ze kubelek to nie wszystko i wazne , jesli nie wazniejsze, sa tez siedliska bakterii na kamieniach, tle, piasku ...

Nie chce Cie straszyc ale po prostu ostrzec . Zanim wpuscisz rybska - zbadaj parametry a co najwazniejsze podziel sie informacja , bedzie wiadomo czy tylko ja mialem taki przypadek czy jest to normą i moi przedmówcy mieli racje , ze nie ma sie co obawiac . Nasze sytuacje bedzie rożniła pewnie tylko dojrzalosc filtra - twoj jest "stary" mój dojrzewal tylko 2 tygodnie zanim przeniosłem go do nowego akwa.

Opublikowano

Piach możesz wypłukać w wodzie z akwa (tej dojrzałej) i nic się nie stanie. Ale nie sądzę by było to konieczne - przy każdym czyszczeniu dokładnie odmulaj ze wzruszaniem piasku i nic nie powinno się w nim zbierać.

Ogólnie to powodzenia, bo wstawianie tła do zalanego akwa to niezłe wyzwanie. Z doświadzenia powiem Ci, że to rewolucja i przeznacz sobie na to cały dzień. Zdecydowanie odłowić ryby, spuścić najlepiej całą wodę, jeśli możesz wyjąć piach do wiadra i w max opróżnionym akwa działać. Wszelkie inne zabiegi typu przegarnięcie piachu w jeden koniec, etc. to półśrodki i nie warto się w nie bawić. Sorry za OT.

Opublikowano

romku niedawno to przerabialem na wlasnej skorze... wstawialem tlo z cr 65 do zalanego baniaka...oczywiscie ryby out z akwa.owszem caly dzien w dup...e :lol.. operacja zakonczyla sie sukcesem .piasku wogole nie plukalem.. wsypalem taki brudny jak byl..nitryfikacja rules :D obecnie dodalem 3 gatunek i rybcie zyja w spokoju :)