Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dna to na pewno nie zabezpiecza - to przecież się kładzie pod baniak. Dno trzeba i tak zabezpieczyć styropianem albo spienionym PCV. Pod akwarium wystarczy karimata, lub styropian.

Opublikowano
No dna to na pewno nie zabezpiecza - to przecież się kładzie pod baniak. Dno trzeba i tak zabezpieczyć styropianem albo spienionym PCV. Pod akwarium wystarczy karimata, lub styropian.

Wiem, że wystarczy karimata lub styropian, ale biorąc po uwage estetykę pytałem o tę podstawkę.Z tego co pisze o niej producent ma tę samą role c (wyrównanie) co np. karimata.Czy ktos tego używa?Faktycznie bezpieczne?

Opublikowano

Z tym ,że styropian nie wyglada estetycznie nawet bym powiedział ,ze bardzo nieestetcznie :)

Nie wiem jak dla Was ale dla mnie estetyka byla mi jest na pierwszym planie w mieszkaniu . Gdybym stawial akwa na komodzie/stoliku tez bym takową zakupil i nie patrzyl na 40-50zł bo to nie na miesiąc ( choc na alegro i miesieczne baniki laduja na sprzedaz :) ) . A ze zaprojektowalem sobie stolik tak ,ze styro nie widac , wiec go polozylem .

Dlatego nie sluchaj kolegow i jesli stac Cie na te 40-50zł , to podstawka taka zabiezpiecza w wystarczajacym zakresie Twoje akwa .

Opublikowano

Ja widzę inny sens podstawki, niż tylko estetyczny. Karimatę można kupić czarną i nic wtedy nie widać, jest estetycznie. U mnie jednak z akwa stojącego na szafce (a właściwie na dodatkowej płycie) zawsze coś wody wyleci - a to przy podmianach, a to pokrywa się krzywo ułoży i skapuje, a to pyśki szaleją. Nie ma więc siły wylewa się. Bez podstwki leci to na blat, który pije wodę (płyta wiórowa) i pęcznieje, co nie wygląda za fajnie. Dlatego podstawkę w przyszłym dużym akwa na pewno zastosuję, wraz z pewnymi modyfikacjami, ale o tym na razie sza ;)

Podsumowująć myślę, że warto sobie zafundować podstawkę.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Zdecydowalem sie na podstawke

akwarium zalane od paru dni:)

Cześć,

Mineło już sporo czasu od tego posta więc zapytam jak sprawuje Ci się podstawka, bo piszecie że jest bezpieczna ja mam też już taką ale do akwa 150x50x50 i zastanawiam się czy on wystarczy do takiego akwa czy może np do środka włożyc jeszcze styropian 1 cm ?