Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dwóch dni zauważyłem ze moje rybska siedzą pochowane w zakamarkach a czasami prawie ze brzuszkami oparte na piasku. Wcześniej pływały/goniły się po akwarium, teraz wypływają tylko do karmienia.

Parametry wody to:

N03 -40 ppm

NO2 - 0- 0,025 ppm

PH - 7,5

Temp - 28-29 (lato i niestety trochę za wysoka)

W akwa nic nie zmieniałem, nic nowego też nie doszło żadne dekoracje, żadni nowi mieszkańcy. Zaczynać się czymś martwić?

Opublikowano

Nie wiem co to, i tym bardziej nie chce Cie martwic, ale mi wlasnie z takimi objawami padlo 6 saulosi jeden po drugim, co najciekawsze, hongi kupilem tez 10 i juz 2 miechy sa w takiej samej liczbie, a saulosi o ponad polowe mniej. Na szczescie zgony ustaly i te pyski co mam teraz to okazy zdrowia :)

Miałem podobną sytuację z młodymi Protomelasami steveni taiwan. Jednak były one z własnego chowu. Zaczęły padać z niewiadomych przyczyn. Czasami 1-2 w ciągu dnia. Postanowiłem zaaplikować im Bactopur Sera Direct. Okazało się to trafionym strzałem. Od momentu podania leku, żadna rybka mi już nie padła.

Powodzenia :)

Ja na szczescie nie musialem stosowac, bo tak jak pisalem zgony ustaly.

Opublikowano

Tak sobie myśle może zbyt wysoka temperatura i za słabe natlenianie? Ty mbardziej że nić ostatnie nie zmieniałem, i żadne choróbsko nie ma jak się przyplątać.

Opublikowano
Tak sobie myśle może zbyt wysoka temperatura i za słabe natlenianie? Ty mbardziej że nić ostatnie nie zmieniałem, i żadne choróbsko nie ma jak się przyplątać.

Raczej to nie przyducha , poza tym ryby pływałyby przy powierzchni łapiąc tlen z atmosfery.

Może dałeś im coś do jedzenia , coś nowego , lub jakieś mrożonki które im nie odpowiadają?

Można wróżyć z fusów :(

Opublikowano

U mnie tez jest cieplo.temp w akwariach 28 stopni, co prawda wlaczylem napowietrzanie,ale nie sadze zeby to byla wina temperatury...

przyczepie sie jeszcze do jednej rzeczy mianowicie azotynow : 0-0,25 ? 0,25 jest juz bardzo wysokim stezeniem i swiadczy to albo o przerybieniu akwa,badz o zlej filtracji.

ph tez bys mogl troszke podniesc...

Opublikowano

A gdzie stoi akwarium?

Pyśki też co obserwowałem u siebie potrafią się odzwyczaić od ludzi. Jeśli akwa stoi w pokoju w którym całymi dniami nikogo nie ma bardzo możliwe że to to.