Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak długo mogą być rybki w worku albo w słoiku czy w wiadrze? Pewnie jak najkrócej...

Ale czy mogłyby być załużmy ze 2-3 dni w wiadrze, i potem w worku czy w słoiku przez 8 godzin?

Opublikowano

8 godzin w transporcie spokojnie dadzą radę, w worku, jednak dwa dni w wiadrze to już większy problem i nie dał bym gwarancji na to że wszystko będzie w porządku. Po drugie po co męczyć dwa dni w wiadrze ryby.

Opublikowano

Bo wyjeżdżam do Krakowa na urlopik i giełda tam jest we wtorek, i nie wiem kiedy bedę wracał... Sam dojazd do Torunia 8h pociągiem.. :/

Opublikowano

Jeśli ich nie przekarmisz , beda młode i w niedużej liczbie, zapewnisz im jakies natlenienie + mała podmiane wody to powinno się udac .

Opublikowano

cos moge na ten temat powiedziec gdyz sam to niedawno przerabialem...musialem przewiesc ryby z Gdanska do Oswiecimia (13 godzin jazdy) - 750 km.... rybcie jechaly w butelce po 5 litrowej wodzie mineralenej a'la Biedronka czy Zabka( juz nie pamietam), co 4 godziny dostawaly pol tableki z tlenem. przezyly wszystkie,sa w swietnej formie...

jesli nie masz tabletek z tlenem to wez tez wode do butelki z litrowego napoju ( oczywiscie czysciutka jak lza) i w polowie drogi zrob podmianke (wychodzi idealnie 20 % ) :wink:

jesli jedziesz na urlop to gdzies bedziesz chyba nocowal ? wez ze soba jakis malenki filterek wew. i zaloz go do butli, a rybcie przezyja :D

Pozdrawiam

Opublikowano
możesz też wziąć gruszke od manometru do mierzenia ciśnienia wężyk i kamyk napow. i cierpliwie tłoczyć powietrze ręcznie

za parę złotych kupuje sie w zoologu tlen w tabletkach. Po co uprawiać średniowiecze?

Opublikowano

Tak czy siak musisz byc dobrze na to przygotowany .

Mi zdarzylo sie wiesc rybki w workach z tlenem ze sklepu internetowego (odebrane na dworcu PKP po 5h podrozy) i rybki w słoiku od prywatnego hodowcy . Te ze sklepu pokonały trase 5h PKP + 4h auto bez strat i żadnych zabiegów . Te w słoiku - dojechało 8 z 10 bo własnie zabrakło tlenu a ja nie miałem tabletek ( napowietrzałem przez rozbijanie tafli wody ) - jechały ok 5h autem .

Opublikowano

ja trzymałem tęczanki (5 szt) w 30 litrowym wiadrze przez 3 dni po awarii akwa. W środku był tylko wirnik od FAN-1. Na szczęscie obyło się bez strat