Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam ten temat, bo nie znalazłam nic konkretnego, może źle szukałam? Chodzi mi o to czego mam się spodziewać po zalaniu zbiornka, żeby się potem nie przestraszyć jakiegoś ataku glonów czy coś. I co robić podczas dojrzewania? Włączyć filtry to wiem, ale czy grzałka i oświetlenie też mają chodzić? Co powinnam jeszcze wiedzieć o dojrzewaniu? I czy testy paskowe wystarczą? Bardzo proszę o odpowiedzi, najlepiej szczegółowe:P Z góry Wam wszystkim dziękuję

Kasia

Opublikowano

testy powinny ci wystarczyć (wiesz oczywiście jakie paramety powinna mieć woda). Podstawowe to PH,KH,NO2,NO3. Najważniejszy wskaźnik to NO2 który musi byc rowny 0 W tedy wiadomo ze cykl azotowy sie skończył i mozna wpuszczać ryby. Filtry oswietlenie i grzałka musi chodzić.

Opublikowano

No właśnie jeszcze nie wiem jakie parametry mają być, dopiero będę szukać. A oświetlenie jak długo?Nie chcę nabawić się zielenic czy jakiegoś świństwa. Kurcze mam problem z pompowaniem wody do filtra...

Opublikowano
No właśnie jeszcze nie wiem jakie parametry mają być, dopiero będę szukać. A oświetlenie jak długo?Nie chcę nabawić się zielenic czy jakiegoś świństwa. Kurcze mam problem z pompowaniem wody do filtra...

na temat oswietlenia jak dlugo co i jak masz swietny artykuł na stronce klubu chyba pt "swiecic ale z głową" tam jest wszystko opisane. jesli chodzi o glony podczas dojrzewania zbiornika to prawie na 100% możesz liczyć na pojawienie sie okrzemek ale potem znikaja. Na temat glonow poczytaj forum jest tam duzo info

Opublikowano

Ja do glonów to jestem ciemna, nawet nie wiem które są dobre a które szkodzą a co dopiero odróżnić...ale bedę się starała szukać czegoś:)A podczas dojrzewania pojawiają się tylko okrzemki?

Opublikowano

Podczas dojrzewania z akwa bedzie sie dzialo duzo dziwnych rzeczy..

Oczywiste jest, ze zaobserwujesz skoki roznych parametrow ph, no2,no3,nh3/4 itd.. ze wzgledu na nieustabilizowany proces nitryfikacji w zbiorniku..

W tedy wiadomo ze cykl azotowy sie skończył

Ciekawa teza :P Powiedz mi, co mam zrobic zeby zakonczyc cykl azotowy :?: :idea:

Rozumiem, ze to tylko nie do konca celnie sprecyzowana wypowiedz :arrow:

Dalej, moga wystapic zmetnienia wody, tzw mleczna woda, na roznych elementach moze pojawic sie sluzowate cos (kolonie bakterii), ataki glonow (w tym niestety i sinic), moga pojawiac sie filmy bakteryjne na samej tafli wody (na start czesto dodajemy mrozonki, roznego typu zarcie itp).

Filtry, osiwetlenie, napowietrzanie i wszelakiego rodzaju osprzet wlacz jzu teraz.

Testy paskowe sa do d..

Kropelkowe ( od dobrego producenta ) to podstawa sukcesu.

Moga tez wystapic bardzo grozne objawy zniecierpliwienia. Co moze spowodowac szybsze wpuszczenie obsady --> tragedie..

Powodzenia i powoli, jutro tez jest dzien;]

Opublikowano

He he czytałam o tych cyklach i jestem z tego ciemna:P Wiem , że minimum miesiąc muszę poczekać na rybki i będę cierpliwa, bo lepiej trochę poczekać niż potem żałować:) Strasznie boję się ataku glonów i nie wiadomo czego tam jeszcze, bo tak jak mówię dla mnie glon o glon i jeszcze ich nie rozpoznaję. Czytałam teraz o oświetleniu i jak narazie mam standard, ale będzie się trzeba zaopatrzyć w coś innego:) I tutaj kolejne pytania:P Mogę je zadać utaj czy założyć temat w odpowiednim dziale?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.