Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm no ja nawet żwir płukalem non stop dobre pół godz ;] i stan idealny. Ale chce wymienić na piasek. Mam dość żwiru. I mam pytanie zupełnie z innej beczki. Czy może to być piasek z nad morza ?? A jeśli już tak to czy taki z plaży czy taki z morza ? (nasze chodzi o nasze morze bałtyckie)

P.S. Czyli z wody słonej a nie wody wodnej :lol::lol::twisted:

Opublikowano
A jeśli już tak to czy taki z plaży czy taki z morza

Zalezy, czy jest przyplyw czy.. odplyw :P Na marginesie przyplywy to regularnie powtarzające się podnoszenie i opadanie poziomu wody w oceanie. Wywołuje je zjawisko pływowe, którego istotą są siły grawitacyjne Księżyca i Słońca (którego wpływ jest około dwukrotnie mniejszy z racji nieporównywalnej odległości). Pewien wpływ ma również siła odśrodkowa wywołana obrotem Ziemi wokół środka ciężkości układu Ziemia - ciało niebieskie działające na naszą planetę. Przeciętny czas między kolejnymi przypływami wynosi 12 godzin i 27 minut i zależy od ukształtowania akwenu a także pory roku oraz doby dlatego też nie da się wyznaczyć stałych godzin przypływu i odpływu w danym porcie. ( !!! )

:) Tak czy siak, to ten sam piach, slony jak cholera, jego tez trzeba dokladnie plukac i najlepiej przez sitko przerzucic.

Opublikowano

Sabotage wiem co to przypływ i odpływ (mam mame Geografke). Aha czyli że mozna ale trza płukać płukać płukać ... ble ble ble ... Z tego co pamiętam Makok miał piach z plaży hmm

Opublikowano

mieszalem piasek ok 4h do akwa 240 litrow,teraz do multikow ok 10 kg z Adi ok 10 minut..piasek rzeczny,prosto z Wisly...co prawda zmetnienie wieczorem bylo duze pomimo dokladnie wyplukanego piasku,aczkolwiek w wodzie sie utrzymywaly drobinki piasku a nie brud..

Opublikowano

Ja ten piasek naprawde w bardzo długo płukałam i tak jak mówię jeśli tylko zaleję to woda jest ładna a jak zacznę mieszać to trochę się muli...każdą miskę piachu przepłukałam około 30 razy raz wrzątkiem raz letnią wodą no a na końcu chłodną

Opublikowano

temperatura nie ma znaczenia w plukaniu mechanicznym...jak jestes pewna ze dobrze wyplukalas to wsyp piach,zalej woda i poczekaj do rana :wink:

aaaaa i najwazniejsze : mieszaj piasek malymi porcjami a nie cala miske od razu :roll:

Opublikowano

Pewna jestem że nie jest idealnie wypłukany ale dobrze. Płukałam małymi porcjami, weszło mi 40 kg piachu i płukałam to przez 2 dni doszłam do wniosku że nie da się wypłukać do kryształu...

Opublikowano

Luz, jest ok. Sabotage trochę pojechał ze swoją wizją zniszczeń :lol: hehe, dobre, ale ja w to nie wierzę.

Koteczek, to co zrobiłaś, wystarczy. Reszta się przefiltruje w akwa.

Opublikowano
ale ja w to nie wierzę.

Ranisz mnie :lol:

KAzdy plucze piach u siebie w domu i kazdy sam na wlasne oczka widzi co dzieje sie z woda..

Gotowego przepisu nikt nie poda, jeden przeplucze 2 razy i jest super inny bedzie przelewal wode litrami (setkami tak owych) i dalej bedzie zmetnienie..

Coz trzeba spojrzec gleboko w serduszko i odpowiedziec sobie na wazne pytania..

Czy zrobilam/em wszytsko by bylo ok?

Czy to lenistwo?

Czy Da Vinci byl kobieta?

Pokoj !