weed Opublikowano 27 Czerwca 2008 #1 Opublikowano 27 Czerwca 2008 nie za bardzo wiedzialem gdzie to umiescic...wiec tak: robilem male przemeblowanie w akwa... zmienilem filtr na zewnetrzna tetre ex 700... no i sobie chodzi, ALE w wężach osadził sie na ściankach jakis biały nalot(takie białe plamki)... i to bardzo szybko bo po 3 dniach...po takim samym czasie na przyssawkach od rurek wewnątrz akwa rozwineła mi sie taka biała matowa galareta. Najsmieszniejsze jest to ze w całym akwa wyrosło to TYLKO na 2 przyssawkach a na 2 pozostałych ani nigdzie indziej juz nie.... mysle ze sa to kolonie bakterii(i to w wężach i na przyssawkach)... wyparzylem przyssawki ale po 3 dniach znowu wyrosło!!! :? ...pytania moje są takie: co to? skąd się wzieło? czy jest to groźne dla ryb? jak z tym walczyc? niestety nie posiadam zdjęcia... moze jeszcze dodam ze wystarczy to dotknac i szybko odpada. Myslicie ze zalanie węzy wrzątkiem cos pomorze? Aha zaglądałem do filterka i tam nic nie ma... juz sam nie wiem co mam robic... na razie w akwa plywa tylko jeden pyszczak(tester), ale nic mu nie jest. Co myslicie?
czester_ Opublikowano 27 Czerwca 2008 #2 Opublikowano 27 Czerwca 2008 poszukaj na forum, były juz takie tematy. To film bakteryjny lub coś podobnego;) w szukajke wpisz "biały nalot"
Zealota Opublikowano 27 Czerwca 2008 #3 Opublikowano 27 Czerwca 2008 A to nie są czasem kolonie bakterii po prostu? Rosło mi coś takiego na ssawkach wszystkich kiedy akwa dojrzewało. Po stabilizacji raczej nie dojrzałem, a cały czas filtracja napowietrzanie ruch wody itd chodzą tak samo
slawek gorol Opublikowano 27 Czerwca 2008 #4 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Spokojnie..To zwykle kolonie a nie zaden film bakteryjny... Osadzaja sie tak samo np. w wezach od kubelkow( jesli ktos ma przezroczysty to moze ksiazke napisac o tym). Niestety nie mamy wplywu na to gdzie sie osadza... Jak napisales moze to byc 1,2,3 przyssawki i nic na to n ie poradzimy
Rekomendowane odpowiedzi