Jump to content

Recommended Posts

Posted

Co sądzicie o filtrze Atman Cf-1200 zasypany ceramiką do 500L akwa z małym dworcem, około 40 ryb? Proszę o opinie od posiadaczy i uwagi od tych którzy go przerabiali. Pozdro!!!

Posted

Co prawda nie mam tego modelu, tylko starszy - at3338, ale myślę, że co nieco Ci mogę powiedzieć. Przede wszystkim filtr niezawodny, cichy i mocny. Przepływ nie spadał nawet po dłuższym okresie nieczyszczenia. Nie mam całego zasypanego ceramiką, a pojemność jest raczej mniejsza, niż w nowym modelu, jednak parametry mi trzymał i trzyma cały czas. Mam normalnie koszyki w środku,łącznie będzie ze 2,5 koszyka ceramiki i gąbki. Obsadę miałem wcześniej powyżej 35 sztuk, teraz już mniej. Ale dawał radę spokojnie. Polecam.

• Like 1
Posted

Dzięki Sision ! Bardzo liczyłem na twoją wypowiedź. Utwierdziłeś mnie w przyszłym zakupie! Rezygnuję z filtracji narurowej na rzecz polecanego Atmana. Myślę że te 32W są adekwatne do wydajności no czarne rurki ! Właśnie sprzedaję nowego Grundfosa 25-40 za 210zł na Allegro i potem kupuję Atmana aby jeszcze zdąrzyć przed urlopem i podłączyć go aby biologicznie doszedł przez 3 tyg. - myślę że starczy. Sision, w jakiej kolejności dać wkłady? Myślałem że na dole w 1koszu gąbki, w drugim żwir koralowy a 3 i 4 ceramiką - co ty na to? Mjunszajn też pozytywnie się wypowiadała o Atmanie to dużo znaczy. Pozdro.

Posted

Posiadam Atmana CF-600 czyli ten słabszy model i powiem tak filtr super cichy przepływ tez spoko raz tylko mnie zawiódł zaczął chodzić głośno,wina leżała po stronie wirnika czas reklamacji 5 dni więc śmiało mogę go polecić

Posted

Ja mam w pierwszym koszyku gąbki, a w dwóch pozostałych ceramikę. W moim modelu są 3 koszyki - nie cztery :wink: W Twoim przypadku zrobiłbym podobnie, tyle, że 3 koszyki z ceramiką. Więcej gąbek nie potrzeba. I oczywiście prefiltr. To w zupełności wystarcza i po pół roku filtr ma "prawie" taki sam przepływ. Celowo piszę "prawie" bo coś tam jednak spadnie. Mimo wszystko spadek jest znikomy.

Posted

Drogi Sision ! Kupiłem Atmana cf-1200 i dokupiłem jeszcze 8 litrów bioceramiki. Czekam na przesyłkę. Mam nadzieję że będę miał ją gdzie upchać. Powstaje pytanie, czy pod koszami w tym wolnym miejscu można wrzucić ceramikę np taką z zestawu jak okaże się że jest najsłabszej jakości? Będę relacjonował spostrzeżenia, może przydadzą się komuś. Miałem wcześniej Tetrę i będzie do czego się odwoływać. Pozdrawiam.

Posted

Ja nic nie mam na dole, tam się trochę syfu zbiera niestety. Ale jak założysz dobry prefiltr i dasz w środku gąbki to możesz dołożyć ceramikę na sam dół. Na pewno się przyda. Kontroluj stan zabrudzenia kubła.

Posted

Ja uzywam w domu starego Atmana. a w firmie ma podlaczone dwa nowe CF.

Generalnie mam wrazenie, ze stara seria byla cichsza, ale nowe ogolnie zachowuja sie bez zarzutu.

Ja z trzech podobnych marek- Tetry, JBLa i Atmana preferuje te ostatnie. C prawda w komplecie maja malo wkladow, ale z drugiej strony w EX i CP jest wiele wkladow smieci typu pelno gabek, weglow, biokulek.

Ta wolna przestrzen wystepuje w wielu filtrach ''eheimo-podobnych''. IMO nic tam nie wkladaj- poprawia sie cyrkulacja i widac zabrudzenia.

Posted

Pięknie dziękuję za odpowiedzi. IMO dźwięk mi nie przeszkadza. Na dole nic nie wkładam i jak pisałem dokupowałem 8 litrów ceramiki więc biędzie wydajnie. Pozdrawiam.

• 5 years later...
Posted

karold mineło juz sporo czasu od kiedy masz ten filtr , czy moglbys teraz podzielic sie swoimi opiniami , bo powiem szczerze zastanawiam sie nad kupnem tego filtra a cenne uwagi od Ciebie wiele by mi pomogly . Chyba ze ktorys z Was ma jeszcze ten filtr wiec opinie mile widziane

pozdrawiam