Skocz do zawartości

NO2 i NO3 czy to normalne ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie mówie, że mam racje ale praktyka nawet z forum w wcześniejszych tego typu tematach pokazuje, że cykl sie rozpoczał ale ilość ryb dodtakowo te padnięte wcześniej nagromadziły tyle materiału, że bakterie nie są w stanie tego przetrawić na tym etapie.

I tutaj IMO otworzenie kubła da tylko tyle ze wypłukamy i tak ubogie złoże. Dlatego sądze ze lepszym rozwiazaniem są podmiany przy wysokich stężeniach jak również dobogacanie złoża bakteryjnego np. nitrivecem

Opublikowano

jezeli masz jakies zaufane zrodlo,to mozesz gabke z czyjegos filtra wyplukac w swoim akwa...caly syfek przejdzie do ciebie, dostarczajac jednoczesnie bardzo duza ilosc bakterii nitryfikacyjnych. :wink:

Opublikowano

Witam : Kubełek zewnętrzny stoi w szafce dzisiaj robiłem testy krok po kroku aby było dokładnie popatrzyłem na daty są ok. A parametry dzisiejsze po wczorajszej wieczorowej podmianie wyszły następująco: PH8/NO2 3,3-33max/NO3 80/TwO 11/TwW 9.

Niepokoi mnie teraz ten drógi filtr bo jest bardzo duży ruch w zbiorniku widac ze jest silniejszy, chłopaki cierpliwości pozdrawiam mariope

Dodam że nitrivec jest dodawany do zbiornika

post-8240-14695711605641_thumb.jpg

post-8240-14695711605896_thumb.jpg

post-8240-14695711606113_thumb.jpg

Opublikowano

No to rób podmianke ze 25% i podaj wyniki za godzine.

Gdy poziomy będą tak krytyczne jak teraz wykonuj podmianki i cały czas lej nitrivec, ew tak jak mówi Sławek jeśli naprawde masz sprawdzone źródło możesz wlać.

Opublikowano

Podmianke robiłeś wczoraj i dziś masz takie parametry?? Wyłowiłeś napewno wszystkie ryby? Odmuliłeś dno? Z tego co wice nic a nic stężenia w dół nie poszły a to bardzo dziwne. Rybom i tak nie zaszkodzi swieża woda bardziej niz ta w akwa takze ja bym teraz podmienił 15% i zbadał parametry.

Opublikowano

Ok wode w 20l już podmieniam a dno odmuliłem i na bank nie ma ciał. Po godzinie jak pisałeś podam parametry tylko sie nie denerwuj wystarczy ze ja sie denerwuje :wink: