Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
testy jutro... bo jutro wyplata <zaciera_rece> w zoologu mowili ze woda idealna jest wiec nie mierzylem

Tu nie chodzi o to co leci u Ciebie w miasteczku z kranu tylko to co masz w akwarium po miesiacu od jej wlania !!! Skad maja wiedziec - kiedys na www.akwarystyka.com.pl był taki wątek - ocena parametrów wody "gołym okiem" - poczytaj :D

Opublikowano
testy jutro... bo jutro wyplata <zaciera_rece> w zoologu mowili ze woda idealna jest wiec nie mierzylem

To jest niezłe – omg. U mnie w zoologu też tak mówią, mówią nawet, że woda w całym mieście jest idealna do akwarystyki i to zarówno dla pielęgniczek z ameryki południowej, neonków czy pyszczaków... Jedyne co trzeba według nich robic to „lać esklarin” „lać esklarin” „lać esklarin”...

Opublikowano

Nie chce nikogo obrazić ale czasem naprawde szczeka mi opada jak ludzie wierzą w to co pan sprzedawca powie.... kurcze na zdrowy rozum to sie kupy nie trzyma. Trzymacie się jednej opinii nawet nie zastanawiając się przez chwile czy to wogóle prawda.

Opublikowano

No ale dochodzi do tego, że Pan sprzedawca powie ze te ryby można ze sobą trzymać bo kot nie merda ogonem i ktoś w to uwierzy:/

Apeluje o włączenie logiki w takich wypadkach. Jakiejś takiej wew. ciekawości co by sprawdzić czy wróżka prawde mówi.

Nie mówie tu o tym przypadku konkretnym ale ogólnie bo czasem słysze rzeczy ze hoho.

Opublikowano
No ale dochodzi do tego, że Pan sprzedawca powie ze te ryby można ze sobą trzymać bo kot nie merda ogonem i ktoś w to uwierzy:/

Apeluje o włączenie logiki w takich wypadkach. Jakiejś takiej wew. ciekawości co by sprawdzić czy wróżka prawde mówi.

Nie mówie tu o tym przypadku konkretnym ale ogólnie bo czasem słysze rzeczy ze hoho.

Czasem sprzedawca mówi to co sprzedający chce usłyszec :) Bo inaczej pojdzie do innego sprzedajacego , ktory mu powie wlasnie to co chcial uslyszec :) Znaczy 30-40 ryb do 240-ki i 50 do 375-ki :)

Opublikowano

Panowie nie offtopujcie o sprzedawcach :lol: Pastel czekamy na dalsze relacje z życia twego akwa :roll:

A z resztą już się nie mogę powstrzymać : Sprzedawców z lokalnych sklepików można nazywać Sprzedawcami Marzeń :twisted: Powiedzą Ci co chcesz usłyszeć, spełniając tym samym twoje marzenia...Tylko dlaczego kosztem zwierząt :?:

Opublikowano

wlalem w sobote sera nitrivec 100ml i lepiej jest. testy dzisiaj zamawiam i kubel.. albo jbl e1500 albo eheim 2228. jeszcze nie wiem. obstawiam tego eheim'a jest gorszy w parametrach od tego jbl'ka, ale podobno eheim to eheim! a ten test na ph to jaki to ma byc bo tam widzialem , ze sa rozne (przedzialy?).

Opublikowano

Górna skala - 7,4-9,0 czy jakos tak .

Ale IMHO bardziej Ci sie przyda test na NO2 ( potrzebny jest na poczatek , dopóki Ci sie akwa nie ustabilizuje bo potem to raczej juz tylko w przypadku jakiejs awarii bedzie Ci potrzebny) , NO3 . pH oczywiscie tez kup + test na KH bo ten parametr jesli jest odpowiednio wysoki bedzie Ci stabilizowal pH ( nie bedziesz mial duzych skokow ).

Poprawcie mnie jesli się mylę , ale jesli nie bedziesz wykrywal NO2 - musisz kupic testy na NH4/NH3 - czyli amoniak .