Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

finlandian, napisz bardziej składnego posta, bo zrozumiałem tyle, że użyłeś pompy z fontanny ogrodowej, a dalej, to chyba po chińsku już pojechałeś.

Uważam, że ex700 starczy do akwa 250l, oczywiście przy zdrowych zmysłach właściciela i normalnej obsadzie, a nie przerybieniu. Przepływ w kuble ma drugorzędne znaczenie. Ważniejsze jest złoże. Jeśli jest ono dobre, tzn odpowiednio duże i dobrej jakości, to wystarczy. Jeśli kubeł trzyma parametry, to po co dawać większy?ja bym dał 700, ale zaznaczam - przy nie przerybionym zbiorniku.

Opublikowano
f

Uważam, że ex700 starczy do akwa 250l, oczywiście przy zdrowych zmysłach właściciela i normalnej obsadzie, a nie przerybieniu. Przepływ w kuble ma drugorzędne znaczenie. Ważniejsze jest złoże. Jeśli jest ono dobre, tzn odpowiednio duże i dobrej jakości, to wystarczy. Jeśli kubeł trzyma parametry, to po co dawać większy?ja bym dał 700, ale zaznaczam - przy nie przerybionym zbiorniku.

Widzisz...Masz już potwierdzenie mej tezy... :wink: Sis jako doświadczony malawista poparł teorie laika :wink:

Opublikowano
Jurku nie zgodzę się z Tobą..EX 700 wystarczy.

lepiej wiekszy filtr zew ktorego zawsze mozesz przykrecic niż za mały z którym nic juz nie zrobisz.po co wiec pieniadze wyrzucic w błoto.do tego akwa ex 1200 juz mozna stosowac.

Spokojnie mu wystarczy . Jak nie bedzie trzymal parametrow - wyrzuci niepotrzebne pieroły ze srodka ,załaduje ceramika i wtedy na pewno wystarczy . Po odpowiednich przerobkach ma fwtedy filtr ze złożem większym niz standardowy EX1200 a kasa i tak zostaje w portfelu . Ceramika nie jest az tak droga a nie musisz przeciez stosowac Eheimowskiej . Gorzej jesli akwa "przeladuje" rybami i wyjdzie mu ,ze 1 szt ma dla siebie 8-12l wody ;( Ale to juz prosze nie się o kłopoty .

Co do prtzepływu - tu nie ma co przykrecac bo nie chodzi o przepływ tylko o wielkosc i jakosc złoza na ktorym zyja kolonie bakterii . Poza tym jest jeszcze kwestia kieszeni - wiekszy kubel = wiekszy wydatek , wieksze zużycie energi na czym cierpi nie tylko jego kieszen ale i Matka Ziemia :(

Opublikowano

Ponoc Atma-ny tak maja i po 24/48h staja się cichsze. Przynajmniej tak pisza ich uzytkownicy - ile w tym prawdy - sam ocenisz :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja ze swoim sporo walczyłem, ale już jest cacy, w ogóle go nie słyszę, nawet w nocy :) Przede wszystkim dobrze odpowietrz, to raz. Dwa sprawdź, czy nie styka się z czymś (szybą, tłem itd) bo będziesz miał głośne wibracje. Poza tym dobrze przepłucz gąbkę, mogły w niej ugrzęznąć drobne kamyczki, piasek itd - to też hałasuje. No i daj mu popracować, jak się trochę dotrze i nieco oglonieje w środku to na pewno się przyciszy.