Jetstorm Opublikowano 22 Kwietnia Autor #21 Opublikowano 22 Kwietnia 34 minuty temu, rafalniski napisał(a): Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem Jest normalnie garaż ogrzewany Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć
yaro Opublikowano 22 Kwietnia #22 Opublikowano 22 Kwietnia U mnie piwnica jest pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu. 1
rekawiczka Opublikowano 26 Kwietnia #23 Opublikowano 26 Kwietnia W ostatnim projekcie zmniejszyłeś ilość korpusów na filtrację chemiczną. Nie wiem czy nie wrócił bym do 3. Osobiście sam rozważam jak przerobić w moim narurowcu sekcję chemiczną aby mieć więcej materiału filtrującego. 1
Jetstorm Opublikowano 27 Kwietnia Autor #24 Opublikowano 27 Kwietnia 7 godzin temu, rekawiczka napisał(a): W ostatnim projekcie zmniejszyłeś ilość korpusów na filtrację chemiczną. Nie wiem czy nie wrócił bym do 3. Osobiście sam rozważam jak przerobić w moim narurowcu sekcję chemiczną aby mieć więcej materiału filtrującego. Dobra sugestia W tym przypadku da się dołożyć bez problemu myślę
rekawiczka Opublikowano 27 Kwietnia #25 Opublikowano 27 Kwietnia Jak będziesz budował narurowca w oparciu o zawory kulkowe takie jak ten https://allegro.pl/produkt/zawor-kulowy-fip-1-1-4-02994-d898e8b9-2738-4b95-bb70-6c7d56367ac1?offerId=14757231912, to sugeruję, abyś zamówił sobie uszczelki cięte na miarę (grubość - 2/3 mm, średnica zewnętrzna - 55 mm, średnica wewnętrzna - 24 mm) takie jak na zdjęciu poniżej. Ja moje zamawiałem w firmie wycinanieuszczelnien.pl i od tego momentu nie mam problemu z cieknącymi zaworami. 1
Jetstorm Opublikowano 27 Kwietnia Autor #26 Opublikowano 27 Kwietnia (edytowane) Najprawdopodobniej będę zamawiał te: https://pvc4u.nl/product/pvc-hd-kogelkraan-dil-32-x-32-blauw-vdl/ Dlatego że cenowo wychodzi to tak samo a mam to na miejscu i w razie jakby coś było nie tak to odeśle im Ogólnie miałem zamawiać wszystko w Polsce ale jak widzę że ceny są takie same albo o nie wiele wyższe (czyt. 1 zł w przypadku zaworu) to szkoda zamawiać z Polski i płacić za wysyłki. A prawda jest taka że Holendrzy mają dosyć dobre jakościowo rzeczy. Edytowane 27 Kwietnia przez Jetstorm
hilux Opublikowano 4 godziny temu #27 Opublikowano 4 godziny temu On 4/22/2026 at 11:24 AM, Jetstorm said: Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ??? Ciut późno odpisuję, ale jeśli masz opcję przewiercenia się do ogrzewanego garażu, to nie prościej po prostu postawić tam sumpa?
yaro Opublikowano 1 godzinę temu #28 Opublikowano 1 godzinę temu Też gdybym miał wybierać między sumpem a narurowcem to wybrał bym sumpa.
Rekomendowane odpowiedzi