Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

wiem że podobnych tematów było wiele, ale w sumie w żadnym nie znalazłem odpowiedzi.

Będę stawiał nowy baniaczek i na 80% jestem zdecydowany na sumpa. Biorę jeszcze pod uwagę kaseciaka, bo znam ten sposób filtracji doskonale, ale skoro nie mogę wcisnąć większego zbiornika, to może „schowam” trochę wody pod spód 😉 do tego nigdy jeszcze sumpa nie miałem i ciekaw jestem czy faktycznie jest taki super ja piszą na fb.

Akwarium 200x75x70h i to jest naprawdę maks jakie mi wejdzie. 
Planuje sumpa 120x50x40h.
Dostałem od kolegi projekt, który działa w jego troszeczkę mniejszym akwarium bo 200x70x70, zdjęcia poniżej:

IMG_9289.thumb.jpeg.1f212a5c645a5be6aa7160168807af2a.jpeg

IMG_9288.thumb.jpeg.b2fef013c58f84d58ce3d019d8bc2bca.jpeg

I taka ilość komór mi odpowiada, ale zastanawiają mnie przerwy między „spiętrzeniami” czy nie powinny być również 3cm ?

I czy między pierwszą, a drugą też nie powinno być podwójnej szyby, co by to zmieniło na plus lub na minus?

Drugie zagadnienie, to przeczytałem w tematach o sumpach, że wszystkie wysokie przegrody powinny być jednakowe, te niskie również. Czy to ma jakieś znaczenie? Jeśli dobrze myślę, to podczas normalnej pracy byłoby mniej wody w sumpie, ale z kolei trochę mniej mediów.
Otwór w sumpie u mnie będzie zbędny, bo nie mam możliwości doprowadzenia kanalizacji w miejsce gdzie stoi akwarium.

Czy ktoś bardziej doświadczony mogły się wypowiedzieć w temacie?

Opublikowano

Uważam, że masz bardzo sensownie zaprojektowanego sumpa. Nie potrzeba dodatkowej przegrody przed pierwszą komorą, bo tam nic nie będzie, tylko rura spustowa. U mnie szczeliny między przegrodami zrobione są na 18 mm (bo tak pewnie łatwiej było kleić, włożyli płytę wiórową jako dystans) i to całkowicie wystarcza. W Twoim projekcie, pole przekroju takiej szczeliny ma 96,8 cm^2. To odpowiada rurze o średnicy ponad 11 cm. Rura spustowa jest dużo cieńsza, więc ro, co spłynie z akwarium na pewno przejdzie przez te szczeliny.

Kaskadowe ułożenie przegród w sumpie jest jak najbardziej OK. Woda spadając będzie się lepiej napowietrzać. Ja tak nie mam, ale gdybym teraz projektował sumpa, to tak bym zrobił. 

W projekcie to pominięto, ale warto pamiętać o podpórkach do kratek rastrowych. Media nie powinny leżeć na dnie komór, powinna być pod nimi wolna przestrzeń, żeby woda swobodnie obmywała wszystko, co jest w komorze.

Sporo sensownych informacji o budowie sumpa znajdziesz tutaj:

• Dziękuję 1
Opublikowano

Teraz się dopatrzyłem, że tam jest 4,2cm ale z przegrodami. Więc jeśli przegrody są 6mm to wychodzi 3 cm pomiędzy nimi. Mój błąd.

Opublikowano

No właśnie nie, do pierwszej komory filtracyjnej (nie licząc zrzutu), planuję włożyć gąbki 10, 20 i 30ppi. 
Zdziwiłem się, że tak mówił. Tak samo jak to, że w panelu doklejanym do akwarium też się nie sprawdzają, a znam kilka osób które tak mają.

Opublikowano

Ja używam takiego wynalazku z Temu https://www.temu.com/pl/goods.html?_bg_fs=1&goods_id=601101511701182&parent_order_sn=PO-162-05446026276471186&_oak_order_sn=162-05445984333431186&_oak_goods_num=2&sku_id=17600197472376&_x_enter_scene_type=cate_tab&_x_msgid=162-20251122-05-B-934203625716977664-427-lUnfzFco&_x_src=mail&_x_sessn_id=j11jc2bzz1&refer_page_name=bgt_order_detail&refer_page_id=10045_1768254850048_5q72ljlptu&refer_page_sn=10045

W mojej opinii jest to super rozwiązanie. Włóknina połączona z gąbką, a co najważniejsze jest wielokrotnego użytku. Wcześniej używałem włókniny do wentylacji 300gr/m2 https://allegro.pl/oferta/wysokopuszysta-wloknina-poliestr-owata300g-m2atest-7245170030 i też jest spoko, ale dość szybko się zapycha no i po użyciu wyrzucasz.

@Tomasz78 co do gąbek, w sumpie sprawdzają się rewelacyjnie. Mam w pierwszej komorze 10ppi grubości 6cm oraz 20ppi grubości 5cm i na to wspomniana wyżej włóknina. Przez ponad 3 lata użytkowania płukałem je może ze 2 razy. Myślę, że już to ogarnia mi biologię, ale oprócz gąbek mam jeszcze kształtki K1 oraz na wszelki wypadek w komorze pompy moczą się 3 siateczki z Matrixem.