Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Autor: Ad Konings

Wersja polska: Marzenna Kielan

Korekta/konsultacja: D. Tomaszewski

Objętość: 208 stron

600 kolorowych zdjęć

twarda oprawa

Co sądzicie o tej książce?

Zalicytowałem ją na allegro za 92zł.

Czy wiedza z tej książki jak i wykonanie odpowiada cenie?

Z góry dzięki za odp.

Opublikowano
Czyżby chodziło Ci o BTN Ada Koningsa ?

A tak tak źle to napisałem w tytule. Przepraszam

Opublikowano

Książka ciekawa i według mnie warto ja mieć w swojej bibliotece, choć wadą jest to że nie wolno się do wszystkiego stosować jak do biblii.

Opublikowano

Jeśli to „Back-to-Nature Przewodnik po Świecie Pielęgnic z Malawi” to trochę drogo zapłaciłeś, na cichlidpress jest za 75 zł (a dla klubowiczy dają 10% zniżki).

Moim zdaniem książka warta polecenia (zwłaszcza, że niewiele jest polskojęzycznych)

Plusy:

- dużo opisanych ryb

- dużo zdjęć ryb (pstrykanych w jeziorze)

- zdjęcia Malawi – podwodne i nawodne

- to, że to książka (jak ktoś lubi książki) :)

- można do niej wciąż wracać i wracać

Minusy:

- krótkie opisy ryb

- zdjęcia głównie w małym formacie

- nie wszystko się zgadza z praktyką akwarystyczną, trzeba brać poprawkę na kwestie obsad, zalecanych wielkości zbiorników, stopień agresywności i terytorializmu oraz kwestie rozmiarów pyszczaków (w akva raczej urosną większe)

W każdym razie teraz też bym ją kupił

Opublikowano

Dzięki za odp poczekam aż przyjdzie. Szkoda że przepłaciłem :|

Ale co tam za wiedzie w dobrej oprawie trzeba płacić :lol:

A obsadę ustale na forum :)

Opublikowano

To tak gwoli ksiazek...

To w zasadzie chyba jedyne polskojezyczne wydanie wylacznie o pielegnicach z Malawi - imho podstawowa ksiazka bo innych raczej nie uswiadczysz w naszym jezyku ;k

Druga ksiazka "Pielegnice moja pasja" zawiera wycinek Malawi ale zahacza i o Tanganike, Victorie, Madagascar etc. etc. i jest ze tak powiem ogolnie o pielegnicach...

Z polskich ksiazeczek chyba na tyle, pomijam taka mala dostepna za 12zl czy tam iles bo informacje w niej zawarte w zasadzie sa do wyczytania na tym forum.

Niestety gro litereratury jest w niemieckim badz angielskim... a ceny przerazaja !!!

Jakis czas temu na amazonie namierzylem to co chcialem kupic i wyszlo za iles tam ksiazek uzywanych 92 dulary (W Polsce jedna z tych ksiazeczek kosztowala blisko tyle co ja za te wszystkie mialem zaplacic). Postanowilem skorzystac z niskiego kursu i chcialem zamowic, ale amazon stwierdzil ze do Polski to nie wysle...

No i lipa - teraz mam chrapke na 4 wydanie Malawi Cichlids in Their Natural Habitat... zobaczymy moze tym razem mi sie uda :>

Opublikowano

Dziś doszła trochę mnie wyniosło go 106zł+4 zeta na piwo :P (Dał gratis czasopismo Cichlidnews nr2 2005.

Ale książka po pobieżnym przejrzeniu bardzo ciekawa szczególnie dla mnie, ponieważ jestem na razie początkujący z Malawi.

Dzięki za odp.

Szkoda że nie zapytałem przed zamówieniem, bo bym zamówił na cichlidpress :x

Opublikowano

Po przeczytaniu książki uważam że jest warta ceny :)

Ale jeśli chodzi rzeczy kture mi się nie podobają to:

:arrow: Krótkie opisy ryb

:arrow: Małe fotografie

A po za tym cool polecam jako uzupełnienie do książek o szeroko pojętej akwarystyce ponieważ ta książka porusz tematy stricte Malawijne.