Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć.
Z góry napiszę, że miało być większe, ale okazuje się, że nie zmieściłby się planowany narożnik w salonie.
Generalnie w zbiorniku chciałbym mieć (raczej) mbunę, podobno non-mbuna jest dużo cięższa pod względem utrzymania, zawachanie parametrów wody i już mogą być problemy.
Z ryb które do tej pory przeglądałem urzekły mnie Melanochromisy Cyaneorhabdos, i w sumie nie byłem w stanie wybrać do nich nic oprócz Cynotilapi Zebroides* (Jalo Reef, lub innej), lub Afry.
Myślałem nad chociaż jednym gatunkiem drapieżnika, ale podobno mbuna może sobie poradzić z problemem dużej ilości narybka sama.
Z góry dzięki za pomoc default_smile.png.
 Ps. Zbiornika jeszcze nie mam.
Tapatalkowane.

• Like 1
Posted

Ah, dobór obsady :) Temat rzeka :) Niektórzy mają go już dosyć, ale ja strasznie lubię te rozmyślania :P Gabaryty zbiornika dają ciekawe możliwości :) Jeśli chodzi o non-mbunę to nie zgodzę się z opinią, którą przytoczyłeś. Każdy gatunek wymaga odpowiedniej pielęgnacji zarówno pod kątem parametrów wody czy odpowiedniego żywienia. Jeśli natomiast wybór padł jednak na Mbunę to niech będzie Mbuna ;) Jeśli chodzi o kontrolę narybku przez Mbunę, to niestety ale Cię rozczaruję. Po jakimś czasie temat jest nie do opanowania w żaden inny sposób niż odławianie nadmiaru młodziaków. Chyba, że zrezygnujesz z jakiegoś mocnego gruzowiska. Ja jestem na etapie doboru obsady do swojego baniaka ale w wersji raczej drapieżnej. Mimo to na początku miała być mbuna. Ja planowałem u siebie dorodne stadko Chindongo Demasoni, Labeotropheus Fuelleborni, Metriaclima Fainzilberi Masion Reef lub Luwino Reef oraz Pseudotropheus Johani lub Interruptus. Wersja z innym podejściem dietetycznym jaką brałem pod uwagę to Melanochromis Chipokae, Labidochromis Caeruleus, Cynotilapia afra oraz Pseudotropheus Crabro :) Wiele osób odradza Ch. Demasoni jako, że mają opinię małych diablików ale wg mnie są piękne i na pewno kiedyś spróbuję ich hodowli. Może coś Cię zainspiruję ;) 

• Like 1
Posted
A gdzie przeglądałes ryby że piszesz starą nazwę "melanochromis"?
Gatunków jest mnóstwo, wystarczy wybrać te które się najbardziej podobają.
Generalnie nie mam jakiegoś określonego źródła gdzie patrzę, w czym pewnie może leżeć błąd (chociaż ostatnio często przeglądam malawi.si)
Co do tego które się podobają, to jak wtedy wyglądać powinna sytuacja pod względem ilości gatunków i zachowań?
Na tym punkcie mi najbardziej zależy; nie umiem znaleźć jak np. właśnie taki Pseudotropheus cyaneorhabdos zachowywał by się w akwarium z np. Cynotilapią Zebroides - wiem że to zależy od np. samej ryby, bo trafiają się różne ale czy jest może jakiś wzorzec podług którego można dobierać?

Tapatalkowane.

Posted
1 godzinę temu, Radiowski napisał(a):

często przeglądam malawi.si

To dobra strona.

Do 720l nadają się wszystkie gatunki mbuny. Możesz mieć 4-6 gatunków. Co do zachowań to wszystkie zachowują się tak samo.

• Like 1
Posted
1 hour ago, Tomasz78 said:

Do 720l nadają się wszystkie gatunki mbuny.

A non-mbuny? Wiem, że nie wolno mieszać mbuny z non-mbuną, tak więc jeżeli bym miał wybierać to właśnie "coś" do maingano, przy non-mbunie podoba mi się szczerze po prostu więcej ryb, co do parametrów wody o których pisałem wyżej, to teraz wiem co pomieszałem - chodziło nie o non-mbune, ale o Tropheusy.

Posted

Mbunę z non-mBuną wolno mieszać, ale trzeba to robić z głową, żeby jednym i drugim było w akwarium dobrze. 

Skoro szkła jeszcze nie masz, to przekopuj forum i inne źródła, praktycznie wszystkie potrzebne informacje masz na wyciągnięcie ręki. 

Jak już dobierzesz obsadę, postawisz akwarium, zrobisz wystrój, pozwolisz żeby prawidłowo dojrzało (robione na spokojnie a nie na wariata to najwcześniej okolice lutego, bo po drodze masz święta), to czekają Cię dwa największe wyzwania: umiar i cierpliwość. Każdy chce, żeby od razu było wesoło i kolorowo, to normalne. Problem w tym, że przecinki muszą urosnąć i stopniowo wykształcić sobie hierarchię, żeby dobrze działały jako obsada - przez pierwszych kilka miesięcy akwarium najpewniej będzie pustawe, poza momentami karmienia. Wtedy rodzi się pokusa dołożenia czegoś, żeby w akwarium "się działo" a że pyszczaki rosną szybko, to w akwarium będzie się działo za dużo zanim się obejrzysz. 

Z plusów, ten etap można przejść w miarę bezpiecznie jeśli się wczuwa w to jak maluchy rosną, taki akwarystyczny odpowiednik metadonu. Krzesełko przed akwarium i spokojna obserwacja po kilka godzin dziennie - z czasem zaczniesz doceniać maluchy i obserwowanie jak rosną. 

• Like 1
Posted
Godzinę temu, Radiowski napisał(a):

nie wolno mieszać mbuny z non-mbuną

Można ale nie polecam.

"coś" do maingano

z mbuny można z nimi łączyć wszystkie gatunki a z non-mbuny niby te mniejsze gatunki można tylko czy maingano da im żyć... bo te większe potraktują maingano jako żywy pokarm.

przy non-mbunie podoba mi się szczerze po prostu więcej ryb

Tylko zauważ że większość non-mbuny ma brzydkie samice.

Tropheusy

To tanganika.

• Dziękuję 1
Posted (edited)
1 hour ago, Tomasz78 said:

To tanganika.

W sumie pytanie - z góry przepraszam za offtop - Tropheus =/= Trofeus?
Na stronie malawi.si Tropheusy są podpisane jako gałęź mbuny, i się teraz zacząłem zastanawiać jak jest w rzeczywistości
No chyba, że mbuna jest też w Tanganice (na temat której się nie znam)

Edited by Radiowski