Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Przeglądałem forum i znalazłem kilka tematów na temat okrzemków. Chciałbym się tylko upewnić, czy to co występuje u mnie to właśnie okrzemki. 

Brązowy kolor występuje jedynie na piasku, na kamieniach nic nie wyszło. 

Czy powinienem się martwić czy zostawić w spokoju (tak jak sugerują niektórzy forumowicze). 

Kolor ten jest od około tygodnia. Na początku usunąłem "zabrudzony" piasek dla problem powrócił. 

20241028_133245.jpg

Posted
15 minut temu, Docent napisał(a):

. Chciałbym się tylko upewnić, czy to co występuje u mnie to właśnie okrzemki. 

To przy dnie między piaskiem a szybą to okrzemki.

16 minut temu, Docent napisał(a):

Czy powinienem się martwić czy zostawić w spokoju

Zostaw w spokoju.  Albo same znikną , albo przejdą w inne glony . Można z nimi walczyć ale teraz obserwuj co będzie z nimi działo się dalej. Są tak naturalnym zjawiskiem jak to , że ryby pływają :)  Możesz najwyżej przy podmianie zruszyć ten piasek palcami .Nie masz powodów do zmartwień.

• Like 2
Posted

Ja mam cały czas okrzemki i to dużo, dużo więcej. Po prostu regularnie czyszczę szyby "czyscikiem" i przy dnie ręką sobie smyram :). Próbowałem z tym walczyć ale nie potrafię. Mam paskudna wodę i okrzemki cudownie w niej się rozwijają. Po prostu je zaakceptowałem. To jest żywe środowisko i trochę rządzi się swoimi prawami. 

Posted

Pokutuje przekonanie, że okrzemki są "objawem" świeżego akwarium.

Tak jest najczęściej ale jak widać nie zawsze. @Pikczer próbowałeś czegoś na krzemiany? Powinno trochę pomóc

Posted (edited)
27 minut temu, Bojar napisał(a):

Pokutuje przekonanie, że okrzemki są "objawem" świeżego akwarium.

Tak jest najczęściej ale jak widać nie zawsze. @Pikczer próbowałeś czegoś na krzemiany? Powinno trochę pomóc

Kiedyś próbowałem i pomagało ale koszty są zdecydowanie zbyt duże wobec korzyści. Ja mam paskudna wodę z wodociągu. Widać to np pod prysznicem, robią się bardzo szybko brązowe osady. Wyglądają tak samo jak okrzemki w akwarium. 

Wody podmieniam około 190l z akwarium które ma 540, tak na oko ze 40-45%. I nie ważne czy podmieniam regularnie wodę czy nieraz mam poślizg czasowy jak ostatnio. Tak czy siak mam brzydkie brązowe naloty. Tak jest od lat, a przecież akwarium nie jest "świeże". Może za mało światła daję? Może LEDy jakieś dziwne są ? Światło powoli startuje o 7 rano a całkowicie gaśnie o 22:30. 

Takie brudy mam w mniej niż tydzień. Tylko szczerze to nie mam nawet ochoty się tym przejmować bo na głowie jest wiele innych życiowych spraw. 

IMG_20241030_145524.jpg

Edited by Pikczer
  • Like 1
Posted
1 godzinę temu, Pikczer napisał(a):

Ja mam paskudna wodę z wodociągu. Widać to np pod prysznicem, robią się bardzo szybko brązowe osady. Wyglądają tak samo jak okrzemki w akwarium.

Masz żelazo lub mangan w wodzie. Pomyśl o 'wkładzie odżelaziającym' - to raczej nie droga zabawa, jak tylko do podmian wody. Żelazo stymuluje glony, a pod prysznicem utlenia się dając osady.

U mnie woda dobra. Za 2 tygodnie minie rok, od kiedy ostatni raz czyściłem szybę.... Patrząc z boku., wzdłuż długiej szyby, widać subtelny nalot, ale od przodu jest super. Oświetlenie o bardzo małym natężeniu i rozjaśnia się - gdy ktoś jest w okolicy akwarium. Średnio 5-6W (na dobę) na 1000l.

• Like 1
Posted

@triamond dzięki za komentarz. Pomyślę nad tym wkładem. Szkoda, że tylko brązowe glony są stymulowane. Można u mnie znaleźć może kilka malutkich punktów gdzie widać glony zielone, ale to szczerze max 3-5% powierzchni. 

Posted

@PikczerJest jeszcze druga opcja. Jeżeli widok Ci przeszkadza,  możesz to po prostu zasłonić naklejając pasek okleiny/taśmy na szybę. 

• Like 1
Posted
14 godzin temu, lukBB napisał(a):

możesz to po prostu zasłonić naklejając pasek okleiny/taśmy na szybę

Dobra opcja, polecam. Np. Fabertec wytnie Ci na wymiar paski z twardego PCV - ale o szerokości nie mniejszej, niż 50 mm - idealnie się to nadaje na takie maskowanie. Mam tak u siebie, oklejałem te paski okleiną w kolorze szafki. 👍