Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pamiętaj tylko, żeby kamieni nie stawiać bezpośrednio na pisaku - pyśki zaraz je podkopią i katastrofa gotowa 😞
Poza tym konstrukcja na "sucho" zupełnie inaczej będzie wyglądać w wodzie z pisakiem, który niestety zakryje większość kryjówek pod kamieniami.

Żeby ustawić nową aranżację, proponuję odłowić najpierw ryby i przełożyć je na chwilę do tymczasowego lokum.
Nie zapomnij tylko o napowietrzaniu - były niestety takie przypadki, gdy ktoś w ferworze walki z akwa nie zauważył, że ryby podusiły się w wiadrze 😞

Następnie trzeba będzie wybrać sporo piasku, tak żeby na dnie zostało max 1cm - wtedy wciskasz w ten piasek jakieś kratki (kuchenne lub do malowania) i dopiero na nich ustawiasz nową aranżację.
Staraj się aby wszystkie skały stały stabilnie!
Proponuję zerknąć w poniższy link w poszukiwaniu inspiracji 🙂 

Pamiętaj o najważniejszym - akwarium ma podobać się Tobie i twoim domownikom a nie ludziom w necie 🙂 

Nie zapomnij też o wyczyszczeniu skał zanim trafią do akwarium - polecam wypłukać je najpierw w wannie/misce/pod prysznicem i następnie sparzyć wrzątkiem 😉 

Piasek dosypiesz na sam koniec, dopiero jak wszystko będzie stabilnie stało.
Najlepiej zrobić to gdy akwarium będzie już częściowo zalane wodą - dzięki temu piasek lepiej się rozłoży i swobodnie będziesz mógł go ręką rozłożyć.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kiedyś na turnieju mój kolega przegrał pierwszego dnia wszystkie gry w maksymalnym stosunku, 0:20. Drugiego dnia znów przegrał, ale w stosunku 1:19 i ujął to tak: zauważam progres, ale mnie on nie zadowala. :mrgreen:

Ty na szczęście nie przegrywasz 0:20, postęp też jest, ale moim zdaniem niezadowalający. Cztery gatunki do 300l to dużo nawet przy optymalnym wystroju, a Twoje gruzowisko, choć ładne, to jest za małe. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Ale z czasem sam pewnie wyciągniesz wnioski i nabierzesz doświadczenia. 

Dbaj o ryby, obserwuj, ucz się:) Najważniejsze , żeby Tobie się podobało  i jeśli sprawia Ci przyjemność oglądanie Twojego dzieła to jest sukces jak 20:0 :) Nie każdy ma "ekskluzywne" wyposażenie akwarium. Ja mam też skromnie. A najważniejsza dla mnie jest "komunikacja" a wręcz więź z rybami. Uwielbiam je głaskać, one też to lubią. Moja córka aż skacze z radości gdy może włożyć rękę do akwarium. A najlepsze jest to, że konkretne ryby lubią moją córkę podgryzać i dają się głaskać. 

Co tam tło czy dekoracje? :)

Powodzenia 

• Lubię to 2