Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, cosurgi napisał(a):

Najlepsza gradacja z tych co podałeś to 1mm-2mm.  Celuj w 0.8 - 1.2 często polecana na naszym forum. Do tej gradacji możesz dodać również niewielkie kamienie i wymieszać. Wygląda naturalnie  ale to kwestia gustu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dzięki wielkie za odpowiedzi, to myślę, że się zdecyduję na mieszankę 1mm-3mm, Aqua Della oraz 1mm-2mm, ADA colorado z drobną domieszką grubszego żwiru 3mm-6mm żeby wyglądało nieco naturalniej.

Mam jeszcze pytanie dotyczące filtrów. W każdym z dwóch filtrów mam po 4 poziomy (razem 8 poziomów), każdy poziom po 2 litry objętości. Oprócz poziomów dwulitrowych, każdy filtr ma po 0.6 litra gąbki prefiltra. 

No i pytanie: ile gąbki włożyć? Rozważam następujące konfiguracje:

• 6 poziomów biologii (12 litry), 2 poziomy gąbka 30ppi (4 litry + 1.2 litra = 5.2)
  • 5 poziomów biologii (10 litrów), 3 poziomy gąbka 30ppi (6 litrów + 1.2 litra = 7.2)
  • 4 poziomy biologii (8 litrów), 4 poziomy gąbka 30ppi (8 litrów + 1.2 litra = 9.2)

który układ byłby optymalny?

Edytowane przez cosurgi
Opublikowano
11 godzin temu, cosurgi napisał(a):

Mam jeszcze pytanie dotyczące filtrów. W każdym z dwóch filtrów mam po 4 poziomy (razem 8 poziomów), każdy poziom po 2 litry objętości. Oprócz poziomów dwulitrowych, każdy filtr ma po 0.6 litra gąbki prefiltra. 

Ja bym jeden filtr zostawił i tak dużo nie pchał towaru..

Możesz jeden kosz zostawić pusty ,resztę gąbki i matrixa trochę i to wszystko. Niema co pchać za dużo sam zobaczysz jak uruchomisz akwarium .

Opublikowano

Hm, ja raczej jestem zwolennikiem zbyt dużej filtracji :) Więc wolę oba filtry uruchomić, tylko nie jestem pewien co do nich wsadzić.

On 7/13/2024 at 9:20 AM, Bojar said:

Gąbka 30 na 2 poziomy a potem cokolwiek do biologii

Tak mi Bojar radzi, tylko nie wiem czy na 2 poziomy w każdym filtrze (razem na 4 poziomy) czy na 2 poziomy sumarycznie w obu filtrach (czyli po 1 w każdym).

Mogę wziąć średnią i dać na 3 poziomy (1 poziom w jednym filtrze i 2 w drugim :) )

Opublikowano

U mnie w dwóch akwariach (720l oraz 200l) od wielu lat mam tylko gąbki. Była kiedyś ceramika i wywaliłem. W 720l moduł DIY wypełniony pociętymi gąbkami o różnym ppi + hamburg (też wypełniony). W 200l tylko hamburg z gąbkami w środku. 

Opublikowano
W dniu 20.08.2024 o 22:55, cosurgi napisał(a):

No i pytanie: ile gąbki włożyć? Rozważam następujące konfiguracje:

(...) który układ byłby optymalny?

Gąbka to bardzo dobre medium biologiczne. Ceramika jest ok. 4-6 razy gorsza od gąbki w zależności od gradacji. Czyli 16 +1.2 litrów gąbki najlepiej. Ja mam na 1000l akwarium 40l kształtek K1 (PE03) i 3 lata działa to bez żadnej obsługi. Woda czysta. Nie zapcha się nigdy i nie trzeba docinać, wystarczy wsypać;)

Więcej o mediach: https://forum.klub-malawi.pl/topic/25223-obliczanie-mediów-filtracyjnych/

Co do piasku-  to opcją jest też bez piasku... Duże i małe kamienie na dnie. Jest trochę zdjęć takich zbiorników. Może Ci się spodoba. 

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
On 8/23/2024 at 6:21 AM, triamond said:

Co do piasku-  to opcją jest też bez piasku...

Hm, ja raczej chcę iść w drugą stronę: więcej piasku i wybrać takie gatunki które wyjątkowo mocno lubią kopać.

Opublikowano

Dzięki za linka do obliczania mediów filtracyjnych :)

On 8/23/2024 at 6:21 AM, triamond said:

40l kształtek K1 (PE03)

Co to jest kształtka K1 PE03 ? (gdy tą nazwę googlam, to znajduję tylko tego Twojego posta ;) )

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, cosurgi napisał(a):

Co to jest kształtka K1 PE03 ? (gdy tą nazwę googlam, to znajduję tylko tego Twojego posta ;) )

Wpisz K1 media, albo kaldnes

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1