Skocz do zawartości

Problem z nurzancami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Otoz chodzi o to, ze moje nurzance maja poszarpane liscie, z dziurami, przebarwieniami i ogolnie coraz bardziej neiciekawie wygladaja.. Co moze byc tego przyczyna??

Dodam ze zniornik nie jest zarybiony, nie ma w nim takze swiderkow...

Opublikowano
1. Oświetlenie

2. Jakość ogołna wody i ewentualne braki micro i macro elementowe

3. PH

4. Zmiana paremtrów wody

5. Choroby

Stad niemozliwym powodem (moim zdaniem) jest wartosc PH

1) Uzylem starter, oraz srodek TetraPlant

2) Oswietlenie firmy Narva Oceanic Colour i Oceanic Blue(nocne)

3) Zmiana parametrow, woda w moim akwa dojrzewa, ale same rosliny wyjalem z bardzo zastalej wody... wiec warunki miedzy jednym akwa a drugim prawdopodobnie roznia sie drastycznie...

4) Rosliny mimo ze z dziurami itp, rosna w bardzo szybkim tempie..

Moje pytanko brzmi co zrobic?? 8)

Opublikowano

Czekać.

Jak mam być szczera to zwyczajnie to jest najlepszy sposób na liście valisnerii . One zwyczajnie czasem tracą ,podobnie jak zwartki czy onowodki , liście po przenosinach ,a puzniej szybko sie aklimatyzują i liście ładnie odrastają .

Jesli chodzi o Tetra Plant to powiem Ci szczerze - ostanio roślinne to mój hobelek - Tetra Plant -wszystkie produkty tej marki sa super na glony -na porost glonów . I w zasadzie to wszystko co mozna o nich powiedzieć .

Kup jakis dostępny preparat np. Planta Geiner Classcik plus np. PG ferro - są tanie,dostępne .

Sprawdz tez system korzeniowy . Jezeli krzenie są zdrowe , mają świerze i jasne odrostu - to raczej wszystko co mozna oczekiwac w akwa z Malawi .

Masz też kiepskie pod kątem roslin światło ale ja bym tego nie zmieniała - w Malwi rosliny to wyłacznie dodatek i rosliny winny rosnąć bez przeszkadzania w podziwianiu kolorków rybek [joke] .

Opublikowano

Tak, u mnie stanowia tylko maly"przyozdobnik", i tak na marginesie juz wszytsko jest OK, minal nie caly tydzien, a one juz ladnie i zdrowo rosna, co do TetraPlant, one wspomagaja wzrost glonow?? :?: :twisted: To moze wleje cala zawartosc i lada dzien zamiast wody cale akwa wypcha sie glonem :idea: , a tak serio to zaintersowalas mnei tym postem, nie ukrywam ze bardziej niz na roslinach, zalezy mi na glonach.. Ciagnac temat jak moge pomoc przyz wzroscie glonow??

Tylko problem w tym ze to nei temat na ta rozmowe, ale zanim admin sie zorientuje :?: :twisted: ...