Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

akwarium 200x50x50 pytania:

jaka gruba szyba 10mm styka czy 12mm :?:

jakie wzmocnienia wzdluzne i popszeczne :?:

ile jakich wzmocnien :?:

tylko u gory czy na dole tez :?:

Opublikowano

Nie mam jakiś wielkich doświadczeń z takimi zbiornikami, ale ja brałbym szybę 12mm. Dałbym wzmocnienia podłużne i oczywiście przynajmniej jedno poprzeczne. Tego właśnie nie jestem pewien, czy jedno wystarczy, czy lepiej 2. Na pewno będzie bezpieczniej.

Opublikowano

A ja myśle że koszt drugiego wzmocnienia poprzecznego jest tak niewielki ze nie ma co minimalizować.

Już w 150cm jedno dają, także tym bardziej na 200cm dwa dać wypada.

Opublikowano

To wymiar akwa który jest produkowany przez większość firm. Mam takie akwa w domu i szyba jest 10 mm to spokojnie wystarcza na wysokości 50 cm i długości 200 cm. Jedno wzmocnienie poprzeczne i dwa na długości u góry. Można poszukać w wypowiedziach Thewalda i potwierdzi to moje i nie tylko zdanie. Jeżeli na wysokości byłoby 60 cm (600L) to wtedy można dać 12 mm ale to też niekoniecznie. To wszystko i tak zależy od kieszeni i miejsca w którym będzie stało akwa, czyli czy będzie ono narażone na ewentualne uszkodzenie. +++ 12 mm bezpieczniej niż normalnie, +++ 10 mm normalne akwa.

Opublikowano

Ja swoje 150cm. mam zrobione z szyby 10mm, ale za to nie mam poprzecznych wzmocnień, tylko podłużne, skoro akwaria na 200 cm są robione fabrycznie z 10 to takie sobie zrób, daj wzmocnienia podłużne- na całą długość szyb i 1 poprzeczną i to starczy IMHO.

Opublikowano

pozwólcie że się podczepię czy wakwa np 150x50x50 wzmocnienia na całej długości nie przeszkadzają w zamontowaniu fajek od filtrów zewnętrznych

Opublikowano

Jak na całej długości szyby, to przeszkadzają. Dlatego nie robi się tak, tylko zostawia kilka cm przy bocznych szybach.

Opublikowano

ja mam wzmocnienia na całej długości, ale faktycznie przeszkadzają, dlatego mam wycięte tylne wzmocnienie w sam raz na rurki, a z przodu mam na całej długości, jeśli ktoś robi filtr DiY to niekonieczne jest wycinanie bądź skracanie.

Opublikowano

a czy ww akwa uciagna 3 sztuki fluvala :?:

2x305

1x405

i stelaz na nogi profil 40x40mm scianka2,5mm

ozebrowanie profil 30x30mm scianka 2.5mm

na 12 nogach da rade :?:

ps .do posiadaczy takiego akwa

ile w prrzyblizeniu wazy takie akwa+piach(zwir)+skaly +woda :?:

i ile wody wchodzi faktycznie(netto) :?:

dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi pozdrawiam siwy1973

Opublikowano

Ja mam 205x70x55 cm , szyba 12mm , wzmocnienia podłużne i jedno poprzeczne.

Szafka DIY z płyty 25+18mm bez stelaża.

Stoi toto już drugi rok i nie mam żadnych problemów:)