Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że diody na grzałce migają jak na filmie? Czyżby grzałka do kosza? Dziwne, że w środku jest zaparowana, a chyba powinna być szczelna?

Proszę nie zwracać uwagi na dźwięk, młody ćwiczy na perkusji... 🤣

IMG_20240227_192909.thumb.jpg.be6c559c4333b246645822e7e3cccae3.jpg

Posted

Jest jeszcze na gwarancji? Nigdy czegoś takiego nie widziałem, tylko diodę idącą do góry z jednej strony, gdy grzałka wyrównuje temperaturę do zadanej wyższej. Pewnie przez wilgoć w środku.

Posted

Niestety nie, ma 4,5 roku. 

Jak poprawnie działa to wiem, mam ją podłączoną przez dodatkowy kontroler i od dwóch dni nie osiągała zadanej temperatury więc ją wyjąłem i się zdziwiłem. 

Spróbuję ją wysuszyć, ale raczej skończy się kupnem nowej. 

Posted

Ok, grzałka po wysuszeniu i odparowaniu wody ze środka, zaczęła grzać ale dla pewności zakupiłem nową, ta stara będzie służyć jako rezerwa. 

Po trochę ponad czterech dniach, temperatura w akwarium spadła z 26st. na 24,4 st. Nie jest źle, ale wolę jakoś stabilne 26 😉

IMG_20240301_173927.thumb.jpg.5e09ff82040f962bd08be5c1ca7a59d0.jpg

Posted

Generalnie chodzi o to, że w ramach pewnego eksperymentu od jakiegoś czasu, wodę do podmian leje z sieci (przez ustrojstwo), czyli bardzo zimną. Po podmianie temperatura spadała do około 21 stopni i niektóre ryby trochę traciły kolory. 

Teraz gdy podgrzewam do 26 stopni, po podmianie spada tylko do 23st. Ryby lepiej reagują. 

Wcześniej lałem spod prysznica już ciepłą wodę, ale mam zmiękczacz ogólny na cały dom i gdzieś wyczytałem, że długotrwałe stosowanie takiej wody, może mieć negatywny wpływ na ryby. 

Posted (edited)
20 minut temu, bobasxx napisał(a):

Wcześniej lałem spod prysznica już ciepłą wodę, ale mam zmiękczacz ogólny na cały dom i gdzieś wyczytałem, że długotrwałe stosowanie takiej wody, może mieć negatywny wpływ na ryby. 

Ja mieszkam w bloku w którym jest stacja uzdatniania wody. Przez 7 lat hodowałem pyszczaki w takiej wodzie i jakoś nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu na ryby 🤔 Najstarsza ryba w akwarium dożyła blisko 7 lat, samice inkubowały na okrągło...

Edited by Robson79
Literówka
  • Like 2
Posted

Dlatego napisałem, że to taki mały eksperyment 😉 

Jak nie, zauważę żadnej różnicy, to wrócę do wody po zmiękczaczu. Twardością nawet lepiej pasuje, bo mam ustawione na 5dh.