Skocz do zawartości

Protomelas spilonotus Mara Rocks czy Otoharynx lithobates Sulphur Head?

arbitro

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Tomasz78 napisał(a):

Twoje ryby i Twój sulphur head też jest od Pana Jacka z Żor?

Wiesz, jeżeli ryby i tak są hybrydami to nie ważne z czym pomieszane i jak wyglądają, ważne żeby były ładne i podobały się opiekunowi.

Gorzej jak kupujesz rybę która występuje naturalnie, która jest jakimś gatunkiem, ma jakiś standard wyglądu a się okazuje po czasie że wygląd nieco odbiega od standardu i się zastanawiasz czy masz gatunek który chciałeś czy to jakiś kundelek.

Z Malawi Śląsk, chyba wszystkie ryby były ściemą. Część kundle, sińce zamiast samców, mniejsze niż powinny być. Wszystko nie tak. Ale właśnie mimo wszystko lubię te małpy. Te od Pana Jacka z Żor były całkiem udane, także Jego nie krytykuję.

Do wielu gatunków dopłaciłem żeby mieć to co chcę a nic takiego nie dostałem. Tylko dużo gratisowego rozczarowania i niesmaku. 

Myślę, że trop z kropkami i pasami może być rzeczywiście trafny.
Znalazłem zdjęcie gdzie jest mój Red Empress i Mara Rock - pierwszy ma pas pionowy i poziomy, drugi z kolei przebijające się kropy.
image.png.2789ae73aff8f27bc31ffbc9eac339b6.png

A tutaj Othoparynx Zimbawe Rock, któego miałem przez kilka lat, też ma wyraźne kropy, co upodobnia go do Mara Rock, ale z drugiej strony jest też sporo innych różnic w kształcie i wyglądzie ryby...
Ten Mój Mara Rock to chyba jednak krzyżówka Protomelasa z Othoparynxem ;)

image.png.b78c860728bea9d4f38f1022667fc6e3.png

A to mój Mara Rock kilka miesięcy po zakupie w 2021:

image.png.29531231b4be9637a1e518773b631c55.png

I jeszcze wycinek fotki sprzed lat, gdzie są:

1) Protomelas (?) Mara Rock - czerwona ramka
2) Protomelas Red Empress - niebieska ramka
3) Othoparynx Zibawe Rock - zielona ramka 

image.png.5e8715a237393aa12c737461b5f336f4.png

• Lubię to 1

30 minut temu, arbitro napisał(a):

Ten Mój Mara Rock to chyba jednak krzyżówka Protomelasa z Othoparynxem

Chyba trzeba będzie podejrzewać że to jednak krzyżówka.

Twój mara rock powinien mieć pasy jak red empres a wygląda jakby miał otopharynxowe plamy, ale to też nie do końca plamy tylko tak bardziej pas co widać jak był młody, więc wychodzi że ani to plamisty otopharynx ani pasiasty protomelas.

• Zmieszany 1

W dniu 10.02.2024 o 22:29, arbitro napisał(a):

Ten Mój Mara Rock to chyba jednak krzyżówka Protomelasa z Othoparynxem

Na facebooku natknąłem się na filmiki z protomelasem spilonotus mara rock.

Ryby na filmach są takie same jak Twój, więc jeśli jest krzyżówką to nie przypadkową tylko celowo wyhodowaną odmianą.

https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=412389653912526&external_log_id=0f5d0d17-0962-4f34-b1a0-98b64e892247&q=protomelas spilonotus mara rocks

https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=1018368022146998&external_log_id=0f5d0d17-0962-4f34-b1a0-98b64e892247&q=protomelas spilonotus mara rocks

https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=406421354706346&external_log_id=88706a6a-b3da-44d7-b8d2-1dbdc8d71239&q=protomelas spilonotus mara rocks

https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=1140111816110326&external_log_id=88706a6a-b3da-44d7-b8d2-1dbdc8d71239&q=protomelas spilonotus mara rocks

https://www.aquaholicsonline.com.au/Sulphur-Head-Cichlid-Protomelas-spilonatus-Mara-Rocks-5cm 

wklejam zrzut ekranu jakby zdjęcie na stronie znikło 

image.thumb.png.394b827f46f66b828f2a271f30dde635.png

Albo taki ma być i to jest naturalna odmiana...

Edytowane przez Tomasz78

Panowie, temat jest dość ciekawy i pewnie nie jedna osoba może mieć problemy z rozróżnieniem tych gatunków w przyszłości. W związku z tym, że tematy z działu identyfikacja, po 7 dniach lądują w koszu, a szkoda byłoby stracić tak cenne informacje, przenoszę go do działu chów pyszczaków. Temat zostanie podpięty, aby nie było problemu z odszukaniem go w przyszłości.

• Lubię to 1

Znalazłem jeszcze takie zdjęcie i to chyba bardziej pasuje mi do Protomelasa. Wklejam zrzut ekranu, bo jest to strona sklepu i pewnie za jakiś czas może zniknąć, link również podam pod spodem.

image.thumb.png.11aaf0ed5ceef02744b904c68c65a153.png

https://www.ajaquatics.com/product/protomelas-spilonotus-mara-rocks-sulfur-head-/204

He.. i to samo zdjęcie, ale już z naszej krajowej oferty. Ciekawe co ostatecznie dostaje kupujący?

https://allegro.pl/oferta/protomelas-spilonotus-mara-rocks-pyszczaki-13002754070

Edytowane przez Bartek_De

2 godziny temu, Tomasz78 napisał(a):

Te filmy z Facebooka pokazują dość podobne do siebie ryby, a nawet jedna ma pyszczek bardziej podobny do Lethrinopsa (albo to wina światła) A ten ze screena wygląda bardziej agresywnie zupełnie jak trochę sciaenochromis fryeri. Sorry jeśli nie na temat. 

Zauważyłem i to pewnie nie ja, że internet jest tak zapchany śmieciami i błędnymi opisami i zdjęciami, że czasami "prawda" jest zaduszona przez bzdury i masowo kradzione i rozpowszechnianie zdjęcia, całkowicie bezmyślnie. 

• Lubię to 1

19 minut temu, Pikczer napisał(a):

Te filmy z Facebooka pokazują dość podobne do siebie ryby, a nawet jedna ma pyszczek bardziej podobny do Lethrinopsa (albo to wina światła) A ten ze screena wygląda bardziej agresywnie zupełnie jak trochę sciaenochromis fryeri. Sorry jeśli nie na temat.

Na temat. W tym momencie chcemy rozszyfrować czy ryba autora tematu jest sztucznie wyhodowana czy to naturalna odmiana. Jak sam widzisz ryby na filmach i fotach są bardzo podobne, dla mnie na 90% to ta sama ryba/odmiana, a to że na zdjęciu wygląda trochę inaczej, i na każdym z filmów też to nie znaczy że to są różne gatunki, ryby w różnym świetle, w różnym kącie patrzenia i filmowania, ryby w różnym nastroju itp będą wyglądały nieco inaczej ale to ta sama ryba. I tak jest w każdym gatunku że ryby będą wyglądały inaczej zwłaszcza że dodatkowo poszczególne osobniki mogą się nieco różnić barwą, ilością/szerokością pasów, plamek, długością czy wysokością ciała itp.

31 minut temu, Pikczer napisał(a):

Zauważyłem i to pewnie nie ja, że internet jest tak zapchany śmieciami i błędnymi opisami i zdjęciami, że czasami "prawda" jest zaduszona przez bzdury i masowo kradzione i rozpowszechnianie zdjęcia, całkowicie bezmyślnie. 

Dokładnie. Te gatunki co dobrze znamy to wiemy że ktoś wstawia fałsz, ale jak jest ryba rzadka jak odmiana autora tematu to ciężko stwierdzić gdzie prawda a gdzie fałsz.

• Lubię to 2