Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem nowe akwarium <120l> i jak je przyniosłem do domu pojawił się problem. Nie wiem czy moja szafka wytrzyma, tyle kilogramów :(. Obecnie stoi na niej 60l i jest wszystko ok ale z tym nowym na pewno już ie będzie tak dobrze. Wiem że na pewno muszę dokupić blat bo jest za wąska ma 33cm a akwarium 35cm. Ale nie wiem co dalej?

Poniżej dodałem dwie fotki.

Z góry dzięki za pomoc.

post-8046-14695711590083_thumb.jpg

post-8046-14695711590999_thumb.jpg

Opublikowano

Niezły misz-masz masz w tej szafce :twisted:

Hm moim zdaniem szafka spokojnie wytrzyma. Ja też miałem przeboje z meblem pod akwa, ale u mnie sprawa była inna. Twoja szafka wygląda na nową i porządną, z trzema przegródkami. Moja była starym rupieciem i akwa 2 razy większe :) Wiesz 112 l to nie aż taki ciężar, z kamolcami piachem itd powinieneś się zmieścić do 150-160 kg. Proponuje wliźć na tę szafkę i usadzić wygodnie zadek, obok obecnego akwa. Usadzić, posłuchać czy nie trzeszczy, czy się nie rozłazi, najlepiej niech ktoś będzie wtedy obok i przyjrzy się łączeniom itd. No i nie doczytałem z czego są plecy tego mebla? Z płyty wiórowej sztywne czy tylko jakaś pilśniowa wmontowana, żeby ściany nie oglądać?

Poza tym weź pod uwagę, że teraz akwa zajmuje tylko częśc blatu, a jak dasz nowe to ciężar równomiernie się rozłoży :)

Opublikowano

Kurde, jak ludzie mogą chwalić się takim bajzlem w szafce...

Czy szafka wytrzyma, to zależy od jej "pleców". Jeśli są sztywne, z wiórówki lub innego mdfu, to spokojnie wytrzyma. Jeśli jest tam płyta kartonowa, to bym się nieco obwiał...

Opublikowano

Z szafką pod 120l niema, co się pieścić za bardzo. :mrgreen:

A jednak plecy z płyty wiórowej i dodatkowy blat na pewno ulepszą tą konstrukcje, ale jeszcze jeden mankament zostaje:

Szafka ma pewnie z 120cm długości a będzie stało na niej akva o mniejszej długości, wiec postawisz je albo na środku albo przy którymś z boków, w każdym razie przy takiej konstrukcji szafki jej środek może się obniżyć, co spowoduje złe wypoziomowanie akwarium lub nawet pęknięcie dna. Teraz cały ciężar utrzymują dwa skrajne boki, a środkowe wiszą w powietrzu i pod ciężarem akwarium mogą „siąść” (a ten cokolik pewnie nie przylega ani do podłogi ani do podstawy). Dodatkowe nóżki pod dwiema środkowymi podporami rozwiązały by problem.

Opublikowano

Dzięki za rady. :)

A z tyłu faktycznie jest płyta pilśniowa, Także jadę zaraz do sklepu kupić blat coś na tył i coś pod dwie środkowe deski bo nie są oparte na ziemi tylko o dół szafki. I zobaczymy co z tego wyjdzie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

I po krzyku. szafka wzmocniona, kupiłem blat , wzmocniłem tył płytą wiurową i spód szafki. Zobacze jak to bedzie sie spisywało z akwarium :)