Jump to content

Recommended Posts

Posted

Akwarium zalałem 25.08. Dziś zrobiłem testy i Amoniak=0, NO2=0, No3=0. Czy to jest normalne? Czyli cykl azotowy nie rozpoczął się?!. Temperatura 25 stopni i dodałem suchy pokarm. Bakterie seachem stability wlane na drugi dzień po zalaniu. Dlaczego tak jest? Pozdrawiam.

Posted

A jakieś dzialania mające na celu zaszczepienie życia miały miejsce? Pożywka dla bakterii, jakaś porcja zarodowa szeroko pojętej flory bakteryjnej np.  brud z filtra itp.? Jak startujesz jałowy zbiornik, to te kilka dni trochę krótko żeby się spodziewać cudów. Pewnie jakoś na dniach coś tam zacznie się dziać pomału. A swoją drogą dwuletnie testy tez mogą  fałszować. Co do jakości Zooleka się nie wypowiem, bo nie używam, ale różne opinie słyszałem.

• Like 2
Posted
W dniu 3.09.2023 o 13:57, Olsztynianin napisał(a):

Akwarium zalałem 25.08. Dziś zrobiłem testy i Amoniak=0, NO2=0, No3=0. Czy to jest normalne? Czyli cykl azotowy nie rozpoczął się?!. Temperatura 25 stopni i dodałem suchy pokarm. Bakterie seachem stability wlane na drugi dzień po zalaniu. Dlaczego tak jest? Pozdrawiam.

Ja startowalem nowy zbiornik na Seachem Stability i troche brudu z gabek plus troche pokarmu (codziennie Seachem wg. instrukcji, co 2 dni gabki z innych zbiornikow, co 2-3 dni szczypta pokarmu) i NO2 troche mi ruszyło dopiero 7-8 dnia, a wyraznie wystrzelilo powyzej 1 w 11-12 dniu...a potem już gorki w ciagu nastepnych 7 dni zeszlo NO2, wzroslo NO3 i się ustabilizowalo w miare. Rybony wpuscilem 18 dnia od zalania.
Wiec spokojnie, zaraz Ci cykl ruszy, nie ma sily :) 

• Like 2