Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli myślisz o ledach, polecam chłopaków z forum, mam od nich i to coś co urywa tyłek, są świetne w rozsądnej cenie. Dzisiaj do 720 l, które miałem 12 lat nie dawał bym narurowca, wszystko bym pochował w tle, lub sump a w tle tylko mechanik z łatwym dostępem.

• Lubię to 2
Opublikowano

Zakup używanego akwarium to zawsze ryzyko. Jak kupiłem z drugiej ręki 540l i żałuję. Nie zauważyłem znacznych porysowań szyby frontowej i teraz strasznie mnie to wkurza :)

• Lubię to 2
Opublikowano

Zastanawiałem się nad używanym w mojej okolicy nawet nieco dłuższym od tego, które finalnie mam, no ale właśnie ... Kleił anonimowy szklarz, trochę dziwnie skonstruowane wzmocnienia. W efekcie nawet nie oglądałem go, tylko zamówiłem w Akwarium Szczecin u @przemek wieczorek i jestem bardziej, niż zadowolony. 👍

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 10.08.2023 o 09:44, yaro napisał(a):

nie dawał bym narurowca, wszystko bym pochował w tle, lub sump a w tle tylko mechanik z łatwym dostępem

Ja właśnie bardzo myślałem nad narurowcem jako najlepsze i najprostsze rozwiązanie. W 2 korpusach wkład mechanik, w 3 biologia i ostatnim chemiczna (łacznie 6). Łatwość w czyszczeniu, dodatkowo wyjście i wejście przy podmianie wody. W baniaku jeszcze cyrkulator i sprawa filtracji załatwiona. Ktoś ma podobne rozwiązanie i coś może więcej powiedzieć?

Opublikowano

Żeby nie tłumić to w 3 mechanika w 3 biologia. Na 720l powinieneś użyć pompy 25-80, jej nominalna wydajność to 3900l/h. Z perspektywy czasu i doświadczenia z narurowcami uważam, że 3 korpusy z biologią to zbyt mało. Obecnie swojego narurowca przerobiłem na mechanika, pierwsze 3 korpusy to gąbka 45ppi, a w kolejnych 3 mam sznurki 100 mikronów. Biologię robi mi sump, oczywiście wspomaga także mechanikę wyłapując to czego nie da rady narurowiec, głównie z powierzchni.