Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hejka :)

Pytanie do znawców tematu. Zalałem wczoraj nowy, większy zbiornik (400L).  W tej chwili w obecnym akwarium (300L) pracuje filtr Oase BioMaster 850. Akwa jest dojrzałe. Prefiltr był czyszczony (wodą z akwa) jakieś 3 tygodnie temu. 

W nowym akwa uruchomiony jest również ten sam BioMaster (biolog), a docelowo wpakuję tam drugi kubeł z tego 300L jako mechanik, ale jak przerzucę skład za kilka tygodni :) Do nowego filtra wpakowałem na tacki od dołu: ceramika/ceramika/matrix/zeolit z podkładem z waty (może się z tym pośpieszyłem trochę, ale nie chcę już grzebać w kuble)/gąbka/gąbka.

Jak myślicie, czy dobrym pomysłem będzie zamiana prefiltrów miejscami? Do nowego baniaka wczoraj po starcie filtracji zalałem tylko jedną ampułkę Prodibio, temp. ustawiona na 30 stopni, bez żadnych uzdatniaczy i sraczy :) Woda zalana powoli przez ustrojstwo.

20230430_115131.jpg

Edytowane przez Lucjan
Opublikowano
2 godziny temu, Lucjan napisał(a):

Jak myślicie, czy dobrym pomysłem będzie zamiana prefiltrów miejscami?

Dobrym ale bym tego nie przeceniał.  W sensie takim , że nie będzie miał wielkiego wpływu na szybkość startu akwarium. Gdybyś do tego dodał np. podłoże stare to wtedy start byłby szybszy.  Na pewno nie zaszkodzi a w jakiejś minimalnej mierze przyczyni się do szybszego startu. 

Woda zalana powoli przez ustrojstwo

Przy surowym akwa gdzie nie ma ryb jest to bez znaczenia.

Do nowego filtra wpakowałem na tacki od dołu: ceramika/ceramika/matrix/zeolit

Zeolit bym sobie darował z tego względu , że trzeba go dosyć często wymieniać co wiąże się z otwieraniem kubła.  Poza tym on się " rozpuszcza" ( może to złe określenie) i powoduje to , że na ściankach i wirniku osadza się taki biały szlam co może źle wpływać na dłuższą pracę wirnika.  Gdybyś z niego zrezygnował to możesz tam wsadzić np. jakąś ceramikę, gąbkę lub po prostu nic nie wkładać.

Opublikowano

W takim razie skoro kubeł odpaliłem wczoraj, to chyba wyjmę tackę z zeolitem i w to miejsce wrzucę gąbkę. Mam jeszcze woreczek grysu koralowego, może to będzie też dobrą opcją?

Opublikowano

Cokolwiek zrobisz będzie lepsze jak zeolit.  Tak jak mówiłem.. możliwości absorpcyjne zeolitu są ograniczone co wiąże się z częstym otwieraniem kubła  a ponadto namoczony i mający strukturę taka jako ma skutecznie spowalnia przepływ.  Możesz w to miejsce nic  nie dawać mając tamte wkłady o których pisałeś. One Ci biologię i tak zrobią. 

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź Andrzeju. Przepływu nie chciałbym robić zbyt dużego, aby biologia właściwie pracowała. Wrzucę w takim razie zamiast zeolitu jedną tackę tego ustrojstwa, które dołączają w 2 woreczkach do tego BioMastera. Nazywa się toto Hel-X.

Opublikowano

Wywaliłem zeolit i wrzuciłem ceramikę, która mi została i uzupełniłem HEL-X.

Czy jedna ampułka Prodibio raz na tydzień jest wg Was OK, czy się nie spinać i lać co 2 tygodnie?

• Lubię to 1