Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, 

Wacham się pomiędzy nakrywkowym szkłem, a nakrywką na akwarium z przeźroczystego pleksi 4mm. Z mojego pktu widzenia z pleksi będą bezpieczniejsze i zawsze jest możliwość modyfikacji pod karmnik czy uchwyty w każdym momencie. Ale pytanie jest czy nie będą nakrywki z pleksi bardzo zmieniać strumienia światła wpadającego do akwarium z belki led umiejscowionej dosłownie pare cm nad nakrywką? Jak to wpłynie na rozproszenie, jeśli porównywalnie jak w przypadku szklanych to chyba wybór będzie oczywisty?

Posted

Spodnia część nakrywki mocno zakamienia się i zarasta glonami. Trzeba to czyścić. W przypadku czyszczenia plexi szybko porysujesz powierzchnie co spowoduje zmniejszenie przepuszczalności dla światła. Więc lepiej wybrać szkło jako nakrywkę.

Posted

Akwa mam przykryte pleksi i jest ok, lepsze od szkła. 

Czyszcisz gąbką delikatnie pod strumieniem bieżącej wody i nic mi się nie porysowało. 

A nawet jak gdzieś tam trochę porysujesz to co z tego to nie przednia szyba że będzie widać, a żeby zmniejszyć przepuszczanie świata to byś musiał mocno zarysować papierem ściernym. 

Posted (edited)

Ja praktycznie od zawsze stosuje szyby. W chwili obecnej mam dwa wzmocnienia poprzeczne i między nimi trzy szyby nakrywowe, w sumie tak jakby 9 sztuk. Dla mnie bardzo wygodne, ale ja od dawna nie miałem pokrywy z prawdziwego zdarzenia. W poprzednim akwarium obudowałem tylko belki oświetleniowe, a w obecnym zrobiłem tylko ramkę wokoło zbiornika.

Poniżej zdjęcie jeszcze bez "częściowej pokrywy".

20220421_193034.thumb.jpg.ee69a1157f98cb9d0001a66d5bad1ac7.jpg

Edited by ziemniak