Jump to content

Obsada do małego akwarium z listy.

Recommended Posts

Witam wszystkich. 

Mój poprzedni wątek ulegl kasacji z powodów technicznych. Więc może nie będę już powtarzać rzeczy, które zostały ustalone. 

Mam male akwarium 100x40x45. 

Ustaliliśmy, że Metriaclima są zbyt duże i zbyt agresywne do tego akwarium. 

A ryby typu Aulonocara eureka red sztucznie wyhodowane. Zostaly mi trzy gatunki na liście. Obstawiam, że trzeci z listy jest najbardziej odpowiedni. 

Czy 10 sztuk to odpowiednia ilość do takiego akwarium? Bo rozumiem, że nie można ich łączyć razem. 

Aulonocara Chilumba

Cynotilapia afra jalo reef

Melanochromis johanni

IMO za mały zbiornik dla Pseudotropheus johannii. Bardziej bym się skłaniał do Cynotilapia zebroides 'Jalo Reef' - ma ładne samiczki. Chyba najładniejsze z cynotilapi. Poszukaj na forum, ktoś miał jednogatunkowe w podobnym litrażu. Zrobił świetną aranżacje i miał układ z trzema samcami.

• Like 1

Ciasno będzie ale możesz spróbować Aulonocara wielosamcowo, czyli same samce. Np 5 facetów, fajnie by to wyglądało, ale nie wiem czy nie byłoby mało ciekawie jakby to były samce tylko jednego gatunku. 

Z drugiej strony, delikatny aragonit na dnie, 2-3 symboliczne skały, niewielkie. No i grupa samców z jednego gatunku. Mogłoby mieć fajny klimat. Ale musiałbyś sprzętem i dekoracjami zabrać jak najmniej miejsca. Zostałoby trochę miejsca jeszcze na ślimaki Helmety 😁

Ale koledzy doradza pewnie coś mądrzejszego z Mbuna, które są zazwyczaj mniejsze niż Aulonocary. Chociaż u mnie to jest loteria i niektóre są fajne, duże a część osobników miała być  "łał" a są małe, brzydkie, konusy, które rosną max 1 cm przez rok.