Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pare litrów nic tu nie pomoże.

Ja dałem 50% wody ze starego zbiornika i 50% świeżej , kubełek dojrzewał ok 12 dni w stabilnym juz akwarium i do dziś ( po tygodniu ) mam wysokie NO2 (0,4mg/l) mimo , że dopiero wczoraj wpuściłem tam ( sytuacja mnie zmusiła) 7 szt 4-5 cm pysi . Nie chce zgadywac jakie bedzie u Ciebie steżenie NH4 czy NO2 za tydzień...

Sera Nitrivec w duzej dawce i potem przez ok 10 dni codziennie w mniejszych ( zresztą w instrukcji preparatu masz wszystko dokładnie opisane ) - moze sie uda. Kup testy na NH4 , NO2 i NO3 i badaj wode . Jak poziom tych związków przekroczy maximum dopuszczalne dla ryb - dolej SERA TOXIVEC - usuniesz NO2 i NH4 . Jednak nadal bedziesz musiał badac wode co 2-3 dni i mie zapas tego srodka . Wody w zadnym razie nie podmieniaj - mozesz jedynie dolac tej z tego dojrzałego akwarium (myslę , że nawet jeśli jest o innych parametrach to bardziej pomoze niz zaszkodzi ). Rybki karm bardzo ubogo lub zrób im 2-3 dniowa głodówkę .

Co wieczór i rano modlitwa - może 60-70% rybek przezyje . A to , że sie chowaja to raczej stres spowodowany przebywaniem w słoiku i zmiany otoczenia niż wynik złej wody, choc na pewno też w jakims stopniu i ona sie do tego przyczyniła .

P.S> Czester - skad wiesz jakie on ma ryby bo ja nie mogę tego wywnioskowac oprócz tego , ze ma Yelowy :)

Opublikowano

Poczytaj cokolwiek na tym forum i jakies artykuły na naszym serwisie o zakłądaniu akwa itd

Pytasz się o tak podstawowe sprawy że ja nie wyobrazam sobie jak nie znając tak podstawowych zasad dotyczących pielęgnacji ryb można wogóle się brać za akwarium

To co zrobiłes jest karygodne i może doprowadzic do zgonu ryb nawet, jedynie co cię moze uratowac to to ze jest ich mało i sam esie nie zatrują zanim filtry nie zaskoczą.

Poczytaj o cyklu azotowym, dojrzewaniu filtrów i podstawowych zasadach dotyczących obsady itd, bo naprawe jak się czyta takie posty jak Twoje to gdyby nie to że szkoda ryb to aż się nie chce odpowiedać.

Opublikowano

oj żebyś miał rację, tutaj nie znajdziesz nikogo, kto by Ci życzył śmierci Twoich ryb.

Jednak jak wgłębisz się w posty w forum to zobaczysz że wielu już było chojraków,

obyś za jakiś czas nie musiał prosić o ratunek ziomie.

Opublikowano

Nie patrz na to , że TERAZ pływaja , bo za kilka dni mozesz je juz tylko ....

Działaj i to szybko !

Opublikowano

Naucz się proszę jeszcze używać opcji "edytuj", bo zostałeś raczej niechlubnym rekordzistą... 5 postów pod rząd nikt jeszcze nie napisał. Następnym razem przy 2 postach napisanych jeden pod drugim będzie ostrzeżenie.

Opublikowano

A ja od siebie dodam tylko byś troszke poczytał jeśli Ci cokolwiek na rybach zależy. Inaczej uznam to za kawał poprostu bo te uśmieszki to przerażają.

Neno kolega "ziom" jeszcze inny wątek założył;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.