krzycho55 Opublikowano 3 Maja 2008 #1 Opublikowano 3 Maja 2008 HeY mam pytanko dziś umyłem akwarium,dodałem do niego Piasku Budowniczego,Bardzo Go Wypłukałem i Wyparzyłem Gorącą Wodą Wczoraj,Gdy Myłem Akwarium to rybki byływ 2l Słoikach dałem tam parę roślinek,Gdy Juz dałem Ten Piasek I Kamienie I zalałem woda,Dałem Filtr i właczyłem to poczekałem z 30min potem dałem pysie do akwa,juz sa w akwa ponad 3 godz i sa jakies inne niektóre pływaja w miejscu,niektóre uciekają buszują a jedna Yellow jest nad filtrem i pobiera Tlen.Nigdy nie miałem takiego czegos jak miałem kamyki jako podłoze,hmmm moze musze poczekac az sie przyzwyczaja??
czester_ Opublikowano 3 Maja 2008 #2 Opublikowano 3 Maja 2008 Tzn co ty dokładnie zrobiłeś? Wymieniłeś piasek, wyczyściłeś wszystko? Filtry tez? Jaką wode wlałeś? Starą czy świeża z kranu? Jakie parametry wody?
krzycho55 Opublikowano 3 Maja 2008 Autor #3 Opublikowano 3 Maja 2008 Taak Dokładnie wlałem nowa Wodę,Wyczyściłem filtry,roslinki poprzycinałem,umyłem kamienie i ryby są tak choćby nie miały powietrza,a powietrza jest tak dużo ze widać same bąbelki na przedniej szybie. Są słabe i wogóle, wodę z kranu ale uszlachetniłem ją preparatem 22 stopnie jest w akwa,hmm i co ty na to? Rybki normalnie pływaja ale nie cały czas.Nie sa takie aktywne jak przed wymyciem akwa.
czester_ Opublikowano 3 Maja 2008 #4 Opublikowano 3 Maja 2008 Są słabe i wogóle, Przepraszam ale śmiejesz się z własnej głupoty czy może robisz sobie jaja bo nic z tego nie rozumiem? Zabiłeś bakterie z filtrów, wlałeś nową nieustabilizowaną wode. JEdnym słowem gratulacje! Baniak jest po całkowitym restarcie i czas po którym można wpuścić ryby to około miesiąca. Sam nie wiem co teraz poradzić ale skąd miałeś wogóle taki pomysł?
sethariel Opublikowano 3 Maja 2008 #5 Opublikowano 3 Maja 2008 płetwy mi opadły. wcale się nie zdziwię jak niektóre ryby ci zdechną. Jesteś początkującym akwarystą? Nie wiesz, ze wodę się PODMIENIA, a nie WYMIENIA? Wymywając filtry i dając kranówę (nawet "uszlachetnioną") pozabijałeś wszystkie pożyteczne bakterie, dzięki którym akwarium w ogóle działa. Jeśli chciałeś wymienić żwir trzeba było gdzieś zmagazynować starą wodę i wlać ją z powrotem, a filtry wypłukać w starej wodzie. W tej chwili, choć sytuacja jest tragiczna proponuję dolać Sera Nitrivec, by najszybciej odbudować złoża bakterii. Kurczę no, co za lekkomyślnośc z twojej strony. Masz internet. nie czytałeś wcześniej jak się prowadzi i pielęgnuje akwarium?
krzycho55 Opublikowano 3 Maja 2008 Autor #6 Opublikowano 3 Maja 2008 hmmm no tam jestem początujący,,ale zawsze robilem tak ze zaraz po godz od zalania dawałem rybki.zobaczymy jutro .napisze co sie zrobiło. :roll:
czester_ Opublikowano 3 Maja 2008 #7 Opublikowano 3 Maja 2008 Jutro kolego to może być po rybach. Jaką masz filtracje? Kubła też wyczyściłeś?
krzycho55 Opublikowano 3 Maja 2008 Autor #8 Opublikowano 3 Maja 2008 Takk Tez Wyczysciłem.i dodalem teraz Sera Nitrivec
krzycho55 Opublikowano 3 Maja 2008 Autor #9 Opublikowano 3 Maja 2008 a to jest mój baniak http://www.um-um.pl/malawi/details.php? ... ode=search jak teraz wyglada.Jak widzisz jakos nie widac rybów.
czester_ Opublikowano 3 Maja 2008 #10 Opublikowano 3 Maja 2008 Wiesz co twoich ryb i tak nie możesz trzymac w tym akwarium. Oddaj je do zoologa bo je zabijesz. A na to miejsce kup saulosi. Teraz miesiac dojżewania akwa cię czeka. Poczytaj o cyklu azotowym.
Rekomendowane odpowiedzi