Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć. Jedna z pomp aquaela robi u mnie za falownik. Jest podwieszona zaraz pod powierzchnia za wiszącym modułem ze styro. W ostatnim czasie zdarzyło się dwa razy, że ryba została tam zassana. Ryby mam już dorosłe, 2 letnie, 6-12 cm, wiec podejrzewam, ze zostały tam zassane już po ich smierci? Badz co badz, to malo przyjemne wyciagac stamtad rybe np. z dziura w brzuchu albo zmasakrowana głowa. Jak ten zasys ogarnąć żeby nie było takich sytuacji, ale też żeby przepływ za bardzo nie spadł? Zasys jest oddalony okolo 1cm od ściany modułu.

Edited by misiek80
Posted

Byłoby łatwiej Ci pomóc gdybyś sprecyzował, którą z pomp Aquaela posiadasz, a tak mogę tylko zgadywać...

Wystarczy założyć, dostarczaną w zestawie z każdą tego typu pompą, osłonę wlotu.

pompa.jpg.8ca0593a287d73d316e844febcf04cc3.jpg

Zdjęcie z internetu.

Posted (edited)

Dokładnie taka pompa jak pokazałeś. Model turbo 2000. Niestety na osłonę nie ma miejsca, bo od zasysu do modułu jest około 1 cm luzu, musiałby oskubać od wewnatrz styropian z modułu, który w tym miejscu i tak jest już bardzo cienki. Pompa umieszczona jest w poziomie, nie w pionie. 

20220707_130404.jpg

Edited by misiek80
Posted

Rozumiem. To może pokombinuj z siatką rabatową i trytytkami:D Nie będzie to co prawda estetyczne, ale skoro pompa jest schowana za modułem to nie będzie problemu.

• Like 1
Posted (edited)

Myslalem o jakiejs firanie i silikonie, ale wtedy musialbym wyciagac pompe z akwa, a chce tego uniknac. Siatka i trytyki, to moze się udac? Siatka z jakimś drobnym oczkiem np. 2x2 mm. Dzieki :).

Edited by misiek80
Posted

Albo kawalek ciekniego pcv o średnicy większej niż średnica zasysu z ponawiercanymi gesto otworami? Pcv trzymaloby się na zasadzie zasysu bez konieczności użycia trytytek?

Posted

Zobacz też takie siatki jak na cebulę, ziemniaki, czy jakieś akcesoria sportowe ( ja miałem po ochraniaczach na kolana/łokcie) Ja coś podobnego założyłem na falownik jak miałem jeszcze malutkie ryby. Jedna lub dwie warstwy i będzie drobna "krateczka" bez istotnych strat przepływu wody. Jednocześnie jest to silne i się łatwo nie popsuje, także łatwe do ewentualnego czyszczenia. 

• Like 3
Posted (edited)

@Pikczer podsunął dobry pomysł. Tak na szybko, wyszperałem siatkę po Siporaxie. Możesz w nią włożyć calą pompę i będzie git.

20220707_152241.thumb.jpg.995aac674560c7bed852924e55d61e57.jpg

Edited by Bartek_De
  • Like 5