Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podmianki robię co tydzień.Pysie wpuściłem po 2tyg.Kubełek z ceramiką nie był jeszcze czyszczony.Myślę że zerowe No3 jest spowodowane częściową wymianą obsady z F1+coral na coral i zmianą kamoli.Robiłem to 1,5 tyg. temu i prawie pół baniaka ulałem więc to może jest głównym powodem.

Opublikowano

rozumiem gdyby było ono na poziomie 10-20 ale nie 0. Młody zbiornik duże podmiany mogłyby spowodowac że NO3 byłoby niskie ale żeby wynosiło 0 ... hmm może jednak pomyliłeś sie w ocenie kolorów ;).

Opublikowano
Mówiłem to samo jednak mam nie panikować.... także NO3 mi się bardzo nie podoba.

No bo masz nie panikowac :mrgreen: bo to raczej odrębny problem banieczki i NO3, banieczki pod piaskiem mogą bys i w akwa nwóce :wink: niesmiganej jaki w paroletnim zbiorniku, zarówno z zaniedbaym akwa jak i w super zadbanym.

a jak wyszło z dalszych opisów to NO3 jest u kolegi problemem odrębnych w dodatku ciężko wyjasnialnym i prawdopodobnie spowodowanym tzw "błędem ludzkim" :wink:

Opublikowano

zmien test Sery na NO3 i wszystko sie wyjasni...

Testy Sery sa fantastyczne (sam uzywam) poza jednym, wlasnie na NO3... do tego uzywam JBL'a.

Opublikowano

O wojna testowa :lol:

sera nie jestz ła w sensie pomiaru - jak dla mnie ma jedną wadę, jest raczej dla kobiet :wink: które rozrózniaja wiecej odcieni niz normalny chłop i problem w tych odcieniach i dlatego ja preferuje Tetre, jakoś lepiej mi się obsługuje i czyta wyniki.

Opublikowano

A czy po prostu autor tematu nie mógłby powtorzyc testów ze szczególa uwaga na dokładnośc ich odczytu i wykonania ? Nawet ta 50% podmiana wody wprowadziła by jakieś NO3 do baniaka bo przeciez kranówka tez ma je na jakims poziomie ( przynajmniej u mnie ) a NO3 chyba samo nie zniknie ze zbiornika ( rośliny ?) ?

Opublikowano

Nie wszędzie woda w kranie ma NO3 na innym poziomie niż 0, u mnie jest bez tego dodatku i nie występuje nawet w porach gdy na wsi zaczyna stosować się nawozy w celach rolniczych.

Jednak również stwierdzam że autor mogł by ponownie zrobić test i nam powiedzieć jak to wygląda - obk NO3 zrobić jeszcze NO2 i przydało by się NH4