Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Bezprym napisał:

akwarium ma być wycinkiem natury a to do niczego nie jest podobne.

Każdy robi jak chce, tylko że twój wycinek natury jest zabójczy właśnie przez zastosowany aranż i po części obsadę a mój nie, taka jest różnica, dla mnie ważniejsze są ryby, ich zdrowie i życie a nie kamienie. Naturalny aranż tylko w ogromnych zbiornikach, w małych jak mój czy twój naturalny wystrój będzie zabójczy, ale ja już do tego dawno doszedłem a jak ktoś tego nie rozumie to jego problem, ryby będą mu się nagminnie zabijały dopóki nie zrozumie co trzeba zrobić. Choć niektórzy są niereformowalni więc nigdy nie zrozumieją.

Układy haremowe jak sięgnę pamięcią zawsze na tym forum były propagowane 

To się sprawdza w małych akwariach i zależy jak duży jest gatunek, ja mam wielosamcowo we wszystkich gatunkach bo tak lubię i uważam że tak jest naturalnie tak jak w naturze jest wiele samców i nic się u mnie nie dzieje, nie mam żadnych pobić, i to nie jest przypadek tylko dokładnie wiem jak to osiągnąć. Moje zdanie jest takie że układy haremowe to bzdura, to jest dobre do małych akwa.

gros starych klubowiczów innego układu nie pochwali.

Nawet w ogromnych zbiornikach? To ci starzy mają klapy na oczach, są niereformowalni, patrzą na wszystko przez pryzmat 100l akwarium jakie kiedyś się miało i się wydawało że to wielkie akwa a ryby się wybijały, sam tak miałem, uczyłem się na własnych błędach ale teraz jestem lata świetlne do przodu i odrzuciłem stare mity.

i nikt tu rzeki kijem zawracać nie będzie. 

To przypomnij sobie jak się udzielałeś w obsadach że ten gatunek nie pasuje bo jest roślinożerny a ten nie pasuje bo jest mięsożerny a ten to owadożerca, a sam trzymasz najbardziej roślinożerną mbunę jaką jest labeotropheus z mięsożerną non-mbuną.

Więc sam kijem rzekę zawróciłeś tylko trochę nie w tym kierunku co trzeba.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Tomasz78 napisał:

trzymasz najbardziej roślinożerną mbunę jaką jest labeotropheus z mięsożerną non-mbuną.

No tak nie do końca mięsozerną non mbuną bo mam raczej wszystkożerną (przynajmniej tak miało być w założeniu), kulfony i tak są na wylocie  w ich miejsce wskoczy inny gatunek więc pomału wracam na dobre tory i skupię się raczej na non mbunie. 😁

Edytowane przez Bezprym
Opublikowano
45 minut temu, Tomasz78 napisał:

Naturalny aranż tylko w ogromnych zbiornikach, w małych jak mój czy twój naturalny wystrój będzie zabójczy

Zaintrygował mnie ten wpis. Podobnie jak Twoje akwarium, wystrojem inne od innych.

Czy mógłbyś rozwinąć, o co chodzi z "zabójczym wystrojem"?

Opublikowano
40 minut temu, kazikx napisał:

Zaintrygował mnie ten wpis. Podobnie jak Twoje akwarium, wystrojem inne od innych.

Czy mógłbyś rozwinąć, o co chodzi z "zabójczym wystrojem"?

Wyjaśnijcie to sobie na priv. Przypominam, tematem tego wątku jest obsada, nie wystrój. 

• Lubię to 1
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Witam, to oczywiście świetny pomysł, jednak faktem jest, że duża ilość ryb nie toleruje naszego klimatu. Jak zamierzasz trzymać te ryby w stawie zimą? Być może pomoże Ci w tym pompa ciepła, która służy do podgrzewania basenów. Odwiedź aquamonkey.pl/pompy-ciepla-do-basenu.html, być może uda Ci się znaleźć dobry sprzęt do podgrzewania wody.

Edytowane przez Fostix