Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszyscy skupiliśmy się na aspekcie technicznym, a jak słusznie autor tematu zauważył chodzi o obsadę do takiego zbiornika.

Mamy już wyjaśnienie autora więc temat techniczny uznajmy za zamknięty.

3 godziny temu, Santo10 napisał:

Ogólnie to nie ma problemu z niczym przy tym oczku ponieważ napisałem że takie ala oczko wodne to bardziej chodziło mi o zbiornik który będzie w szklarnii gdzie jest ciepło i nie będzie problemów cały rok nie chodziło mi o oczko na dworze. A pytałem się o to co mógłbym tam trzymać.

• Lubię to 1
Opublikowano

Biorąc pod uwagę litraż, to pole do popisu jest Ja bym poszedł w non mbuna, większe gatunki będą lepsze do obserwacji przez lustro wody, a oszczędna aranżacja i piaszczyste dno też w tym pomogą. Mbuniaki i rozbudowany kamienny wystrój w tym przypadku tracą trochę sens. Nie poobserwujesz w pełni tego, co widać przez szybę z boku.

• Lubię to 3
Opublikowano

A non mbuna to masz bardziej na myśli Aulanocara czy drapieżniki jakieś? I widzę też że kolejna osoba wspomina o tym że z boku lepiej widać niż od góry i wsumie wcześniej nie brałem tego pod uwagę ale tak naprawdę nic nie przeszkadza żebym mógł zrobić szyby z boku też i wtedy można by było oglądać od góry i boku jak w akwarium.

Opublikowano
W dniu 20.06.2022 o 14:08, Santo10 napisał:

Narazie zrobię taki zbiornik z 1000l a później mogę zwiększyć ogólnie jeśli chodzi o wymiary to nie ma ograniczeń. Macie może jakieś pomysły? 

Skoro niema ograniczeń to zrób zbiornik jak największy, a obsada to duża non-mbuna i drapieżniki, chyba że wolisz mniejszą mbunę.

Co do gatunków to jest mnóstwo tego i chyba najlepiej żebyś przejrzał tę stronę http://www.malawi.si/Malawi/index.html co by się zapoznać z grubsza z tematem. 

"Malawi Haplochromises" na stronie z podanego linku to jest non-mbuna (niektórzy nie wiedzą).

Opublikowano

Ja bym poszedł w typowo roślinną mbune. Przy odpowiednim nasłonecznieniu glony latem będą rosły jak w jeziorze 😉. Z tym ze tak jak wspominano, możliwości obserwacji ryb w tradycyjnym oczku będą mocno ograniczone. 1000l to bardziej kałuża a nie oczko, ale rozumiem że koszty mają znaczenie 

Opublikowano

Przeglądałem ryby i zdecydowałem się na mbune bo jakoś bardziej mi pasuje i lubię te ryby a drapieżniki lub inne non mbuna sam nie wiem. Macie jakieś propozycje co mogłoby pływać w takim zbiorniku z saulosi? Żeby było kolorowo i dużo gatunków? Tak żeby się nawzajem nie żarły bo saulosi mam dosyć spokojne. 

Opublikowano

Nie ma gwarancji na spokojną mbunę, proponuję acei, jakiegoś labeotropheusa, a na pewno dałbym do mbuny borleyi katango.

Opublikowano

Wiem że nie ma gwarancji ale można chociaż postarać się dobrać ryby żeby była mniejsza agresywność. A borleyi katango poradziło by sobie z mbuna? 

Opublikowano

mam borlejkę z auratusami, lambardoi i williamsi, do tego pływają z paroma innymi zaczepnymi rybami i praktycznie tylko one są ignorowane przez nie. wcześniej też miałem je z mbuną i dawały sobie radę więc podejrzewam, że sobie również poradzą i u Ciebie. Co do starania się podpowiedziałem Ci to co u mnie się sprawdzało, chociaż moje saulosi nie były cichymi i pokornymi barankami i lały nawet większe od siebie ryby.

• Lubię to 1