Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokończyłem akwaponikę. Na tym etapie do akcji wkroczyły kobiety: teściowa podarowała mi filodendrona i skrzydłokwiat, a żona oczyściła dokładnie korzenie z ziemi. Rośliny zrazu przeżyły mały szok adaptacyjny, co odbiło się negatywnie na listowiu. Na szczęście szybko doszły do siebie i zaczęły wypuszczać nowe korzenie i listki.

Tym samym akwarium jest prawie gotowe; „prawie”, bo zamierzam jeszcze domontować karmnik, na czarną godzinę, tzn. na czas mojej dłuższej nieobecności w domu. Mam już w głowie karkołomny patent (nauczony doświadczeniem Kolegi @triamond, chcę uniknąć problemu zawilgocenia) pasujący do mojego akwarium. Opiszę go za jakiś czas, w trakcie realizacji.

Przy okazji karmienia doświadczyłem, jak „przyjaznymi” istotami potrafią być pyszczaki. Nie boją się. W ogóle reagują na każdy mój ruch w stronę akwarium. Zbierają się wtedy błyskawicznie w ławicę i podpływają.

Lampą made by @Bartek_De i @aurban6 jestem nieustannie zachwycony. Nie tylko samym światłem, ale również zmyślną konstrukcją – poprzeczne ustawienie prowadnic jest bardzo wygodne, zwłaszcza w moim wąskim akwarium. Rozsuwam dowolnie i mam łatwy dostęp do wnętrza. A także tym, że jest ona częścią mechanizmu sterującego całym akwarium (u mnie cyrkulator i grzałka).

Wspomniałem o grzałce. Odczekałem za radą @Andrzej Głuszyca, ale temperatura wody w akwarium, przy pracującym falowniku i świetlówce, oscylowała stale między 20-21 st. Celsjusza. Tak więc tuż przed odbiorem ryb wpadł upatrzony wcześniej Eheim Jager.

akwaponika finał.jpg

• Lubię to 6
Opublikowano

@Nath_147, dzięki za komentarz.

1 godzinę temu, Nath_147 napisał:

Może to być philodendron scandens.

Tu serce i tam serce, łatwo stracić głowę, łatwo się pomylić😉.

Rzeczywiście, bardzo podobne, ale u mnie chodzi raczej o Epipremnum:

"Również kształt liścia pomoże odróżnić od siebie obie rośliny – liście filodendrona charakteryzują się płaską, sercowatą blaszką, która często jest wydłużona na końcu, podczas gdy liście epipremnum są często łódeczkowate, a dodatkowo wygięte ku górze wzdłuż głównego nerwu.

Dodatkową wskazówką może być umiejscowienie blaszki liścia w stosunku do ogonka – liście filodendrona są wyraźnie osadzone na ogonku, podczas gdy u epipremnum ogonki przechodzą bezpośrednio w blaszkę liściową".

Cytat ze strony: https://kropkiikwiatki.pl/filodendron-czy-epipremnum-jak-odroznic-rosliny-i-jak-je-pielegnowac/