Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak miałem i to i to. Jednogatunkowego bym już chyba nie postawił.

Hari jednak po części miał racje mówiąc, że tu wybór jest pomiędzy zachowaniami wewnątrz, a zewnatrzgatunkowymi.

Jednakże te ryby gdy nie są same naprawde inaczej się zachowują. Z czasem nabierają nawet tych samych "manier" co ostatnio obserwuje. Ale ogólnie mimo iż strasznych walk nie ma i dalej najczęstsze i jedyne które widze to wewnątrzgatunkowe to ryby zmieniły się i między gatunkami także ustalają hierarchie.

Ogólnie trzeba przekonać się na własnej skórze i wybrać, ale jak już nie raz mówiłem u mnie jest teraz znacznie ciekawiej. Dla mnie jako poniekąd zaczynającego także w malawi jest jedna fajna rzecz; mianowicie mimo iż trzymam pyszczaki mbuna to dopiero po dorzuceniu drugiego gatunku widać jak bardzo te ryby choć z jednego jeziorka, grupy się między gatunkami różnią.

Nie jestem zwolennikiem masy gatunków, wielu kolorów itp. Lubie jak jest mało ale ze smakiem i dwa gatunki we 240l właśnie to mi dają czego przy samych sauloskach w tylu litrach brakowało. I taki mój morał;)

Opublikowano

Po części jeden i drugi macie rację, akwarium jednogatunkowe może być również ciekawe jak i dwugatunkowe, ale trzeba znaleźć środek tego wszystkiego - w 120-160 l nie powinniśmy trzymać 2 gatunków bo nie ma jak podzielić tego akwarium na rewiry dla dwóch gatunkow, a że jest ciasno możliwie wyglada już jeden gatunek mało agresywnego pyszczaka, w końcu ten samiec zajmie się całym akwarium, bajka zaczyna sie gdy mamy do dyspozycji akwarium większe np 240l niby można było wsadzić również jeden gatunek, ale zaczyna się robić nieciekawie i troszkę nudno, ale - no właśnie ale, nudno będzie przy saulosi czy innych gatunkach spokojnych, nikt już nie powie że stadko demasonów pływajace w 240l wygląda nudno, to samo powiem jezeli w takim akwarium będzie auratus czy lombardoi, te agresywniejsze pyszczaki potrafią pokazać nam również dużo ciekawych zachowań wewnatrzgatunkowych, ale obsada czegoś takiego wymaga od akwarystu duzo większej wiedzy niż przy saulosi, maingano czy rdzawych.

Opublikowano

Może, możesz spróbować, ale dla ścisłości dodam - nie dawaj już 3 gatunku. W takiej sytuacji postawiłbym na większą ilość Saulosi, tzn 2+5/6, a z Socolofi 1+4.

Gdyby wybór padł na Rdzawe, dążyłbym do 2 samców z gatunku. Osobiście wybrałbym Rdzawe.

Opublikowano

Heh, no dzieki za tyle odpowiedzi... ale teraz mam jeszcze wiekszy metlik niz wczesniej ;)

No dobra decydujac sie na jeden gatunek juz raczej wiem, ze wybiore tak jak polecal sabotage, a jesli zdecydowac sie na dwa gatunki, to co wybrac, zeby bylo zolto-niebiesko? :D

Opublikowano

saulosi + maingano?

yellow+ maingano? :]

Ja osobiście jako kobieta mam wielką słabość do wybarwionego samca Yellow ;D Ach te dumne czarne płetwy przy jaskrawej żółci łusek. Cóż za elegancja (mdleje z zachwytu)

Opublikowano

Caeruleusa z Saulosi bym nie łączył, z Maingano też nie. Raczej dopasowałbym do niego coś bardziej pod jego dietę. Fajnie byłoby z Afrą, ale 240l na ten gatunek, a konkretnie na jej temperament... :? Może Chisumulae?trochę niebieskiego ma :wink:

Saulosi daj z Maingano, poradzą sobie. Ja jednak dalej jestem przy wersji Saulosi + Sprengerae

Opublikowano

Miałem kilka razy okazje oglądać saulosi z maingano i wg mnie to ciekawy zestaw,

a temperament nie aż tak różny…a i zjeść razem mogą :)

Opublikowano

A może melanochromis johanni z pseudotropheus elongatus 'Mphanga' tego nie jestem pewien,

ale może bardziej doświadczeni koledzy zweryfikują.

A chodzi o to że można coś innego wymyślać…