Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tomasz78 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zrobiłem testowy moduł tą metodą gdyż jest najprostsza, zwykły odlew kamienia lub czegokolwiek bez użycia wzmocnień. Użyłem ceresit cx5 opakowanie 5kg, zużyłem na moduł około 30% zaprawy z worka z tym że sporo zmarnowałem bo rozrabiałem zaprawę po trochę i tak odlewałem po kawałku a jak zrobiłem niechcący zbyt gęstą to musiałem wyrzucić bo stężał w pojemniku i zrobił się zbyt twardy żeby to można było nałożyć. Jako że to mój pierwszy moduł, to zrobiłem taki testowy i zrobiłem go z "byle czego" - nie chciało mi się szukać kamienia więc użyłem leżącej nie opodal cegłówki no i wyszedł mi elegancki garaż . Moczyłem go 2 dni, wodę wymieniałem 3 razy, po 1 moczeniu woda była mocno brudna, moduł dużo syfu puszcza, na powierzchni wody były kolorowe plamy jakby rozlana ropa czy benzyna lub coś w tym stylu, ale po 3 moczeniu woda już czyściutka a na powierzchni żadnych podejrzanych plam. Użyłem farby śnieżka emalia akrylowa, polecana do malowania zabawek, kolor czarny połysk i waniliowy. I tutaj miałem niemałą zagwozdkę gdyż czytając opis na puszce farby jest napis ''BEZPIECZEŃSTWO'' i za tym napisem jest między innymi zdanie "szkodliwa dla organizmów wodnych, wywołuje długotrwałe skutki" , no ale to chyba chodzi o to że farba w formie płynnej jest szkodliwa a nie wyschnięta a później zanurzona w wodzie ??? bo jeśli szkodliwa w formie płynnej to po co to pisać przecież w formie płynnej szkodliwa dla wszystkich organizmów nie tylko wodnych..... dziwne.... Ok, to teraz kilka fotek jak wygląda moje ''dzieło'' tu w akwarium, mają teraz apartament jako że jestem fanem garaży to ten wyrób odpowiada mi, będę robił kolejne ale już garaże o mniej regularnych kształtach żeby nie przypominało to prostokąta odlanej cegłówki . 11 1
Mróz Opublikowano 7 Kwietnia 2022 #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Super Tomku, fajna i prosta metoda, podoba mi się 1
Pikczer Opublikowano 7 Kwietnia 2022 #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Fajne, fajne. Muszę też chyba zacząć od cegłówki Ceresit już dawno czeka tylko coś natchnienia nie mam. Dosyć szybko proces, wersja dla leniwych 1
Tomasz78 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor #4 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Wykonałem kolejny moduł tą samą prostą metodą, i wyszło takie cuś Jak widać na powyższych zdjęciach moduł jest w formie skorupy w której celowo zrobiłem dwa otwory. Moduł ma imitować średni kamień a jednocześnie pełni funkcją groty z dwoma wejściami po to aby słabsza ryba mogła szybko i bezpiecznie uciec z groty w momencie kiedy wpłynie tam dominant. 8
Bartek_De Opublikowano 24 Kwietnia 2022 #5 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Bardzo fajnie to wygląda Nie myślałeś aby do zaprawy dodawać włókno szklane lub polipropylenowe co na pewno wpłynęłoby na wzmocnienie konstrukcji? https://allegro.pl/oferta/wlokno-do-betonu-12mm-600g-polipropylenowe-qfibre-9611844546 1
Tomasz78 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor #6 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 24 minuty temu, Bartek_De napisał: aby do zaprawy dodawać włókno szklane lub polipropylenowe co na pewno wpłynęłoby na wzmocnienie konstrukcji? Nie trzeba dawać wzmocnień bo ścianki modułu są grube 1-3 cm, myślę że gdyby ścianki miały grubość poniżej 1 cm to trzeba dodać wzmocnienie. I tutaj mam taką uwagę bo zauważyłem że zbyt lekki moduł będzie poruszany przez ryby. Moduł takiej wielkości jak wykonałem przy zbyt cienkiej ściance a co za tym idzie zbyt małej wadze będzie po prostu przesuwany przez duże ryby jeśli nie będzie w jakiś sposób przymocowany, zapewne wyglądałoby to komicznie gdyby taka duża metriaclima fainzilberi przesuwała po akwarium ''głaz'' który na oko wygląda na 10kg . 3
TomekT Opublikowano 20 Lutego 2024 #7 Opublikowano 20 Lutego 2024 @Tomasz78 Jak sprawdzają Ci się te moduły po czasie? Przyklejałeś je może do szyb w akwarium, by spełniały rolę np. modułu filtracyjnego BTN typ T? Przy grubszych ściankach Twoich modułów waga pewnie dość spora, moduł filtracyjny musiałby być dużo większy od prezentowanych "garaży". Bardzo fajna metoda.
Tomasz78 Opublikowano 20 Lutego 2024 Autor #8 Opublikowano 20 Lutego 2024 Bardzo dobrze się sprawdzają, wszystkie obrośnięte są ciemnozielonym czymś. Wszystkie leżą luzem. Najcięższe mają około 2 kg, a i tak ryby nimi poruszają, często słychać stukanie jak ryby tłuką się pod modułami. Wejdź na mój kanał na YouTube to zobaczysz jak to wygląda. 1
Rekomendowane odpowiedzi