ziemniak Opublikowano 15 Kwietnia 2022 #11 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Tak na przyszłość, to nie ma znaczenia. Boczne szyby i tak będą 'wisieć w powietrzu'. Jak dajesz pod akwarium podkład to automatycznie taka szyba frontowa/boczna/tylna trzymają się na silikonie, a nie na blacie. W wielu hodowlach naprawdę spore akwaria stoją na samych stelażach i wystają po kilka centymetrów z każdej strony.
r10 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 #12 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 18 hours ago, przemo95 said: Załączam zdjęcia żeby przedstawić jak to wygląda Dałbym pod zbiornik podstawkę plastikową, dodatkowa zaleta że taka podstawka z rantem zbiera wodę spływającą po szybach: podstawka pod akwarium 120 40 1
przemo95 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor #13 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Wyparzyłem kamienie i tka to wygląda. Będzie okej? Jeszcze kilka mi zostało.
Nath_147 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 #14 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Przydałoby się jeszcze dwa razy tyle co aktualnie masz w akwarium. 1
przemo95 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor #15 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 5 minut temu, Nath_147 napisał: Przydałoby się jeszcze dwa razy tyle co aktualnie masz w akwarium. 35kg w akwarium i z 10kg jeszcze mam luźnego. Na prawdę za mało?
przemo95 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor #16 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) Kurcze, może ktoś podpowie. Akwarium nowe, wcześniej tego nie było. Skończyłem układać kamienie i na zewnętrznej szybie wyczułem coś pod palcami (niczym nie uderzyłem) . Na początku myślałem że to jakieś zabrudzenie ale przecierałem ściereczką+ płynem do szyb i nie zeszło. Wielkość 2-3mm, wyczuwalne pod paznokciem, tylko na zewnątrz bo w środku nic nie czuć. Co z takim czymś zrobić? Akwarium do wyrzucenia? Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez przemo95
Andrzej Głuszyca Opublikowano 16 Kwietnia 2022 #17 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 8 minut temu, przemo95 napisał: Co z takim czymś zrobić? Akwarium do wyrzucenia? Zapomnij o tym i śpij spokojnie. Jak trochę poużytkujesz akwa to sam się zdziwisz jakie potrafią być rysy:) 2 1
pulpet Opublikowano 16 Kwietnia 2022 #18 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Godzinę temu, przemo95 napisał: 35kg w akwarium i z 10kg jeszcze mam luźnego. Na prawdę za mało? Dla mbuny mało i robisz ten sam błąd co wielu (w tym ja) na początku. Używasz małych kamieni. Ciężko je ułożyć w wysoką, stabilną konstrukcję, zapewniając jednocześnie spore przestrzenie dla ryb między nimi. Jak masz możliwość, to użyj kilku większych brył i dopełnij tym co masz. Tu nie chodzi o to ile kilogramów zużyjesz, tylko o stworzenie odpowiedniej ilości przestrzeni między skałami, w których ryby będą się dobrze czuły. Spróbuj wyżej, luźniej pomiędzy, sam zobaczysz, że i optycznie będzie lepiej. Ale do tego potrzebujesz przynajmniej kilku większych kamieni. Tak wg mnie oczywiście. 3 1
przemo95 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor #19 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 40 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał: Zapomnij o tym i śpij spokojnie. Jak trochę poużytkujesz akwa to sam się zdziwisz jakie potrafią być rysy:) Uffff to mi ulżyło
przemo95 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor #20 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 27 minut temu, pulpet napisał: Dla mbuny mało i robisz ten sam błąd co wielu (w tym ja) na początku. Używasz małych kamieni. Ciężko je ułożyć w wysoką, stabilną konstrukcję, zapewniając jednocześnie spore przestrzenie dla ryb między nimi. Jak masz możliwość, to użyj kilku większych brył i dopełnij tym co masz. Tu nie chodzi o to ile kilogramów zużyjesz, tylko o stworzenie odpowiedniej ilości przestrzeni między skałami, w których ryby będą się dobrze czuły. Spróbuj wyżej, luźniej pomiędzy, sam zobaczysz, że i optycznie będzie lepiej. Ale do tego potrzebujesz przynajmniej kilku większych kamieni. Tak wg mnie oczywiście. Okej to w takim razie dokupie wyższe skałki.
Rekomendowane odpowiedzi