Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Czy znają Państwo jakieś sprawdzone sklepy z rybami w okolicy Częstochowy? 

Luk&Raf znam, byłem. Wszystko OK, ale rybki strasznie malutkie.

Malawi Śląsk z Świętochłowice też byłem, też OK, pośrednik. 

Czy są jeszcze jakieś sklepy w promieniu ~50 km.

Pozdrawiam 

Opublikowano

@RobertS jestem z Częstochowy. Jestem w trakcie stawiania baniaczka, a że w piątek było klejone i autor tegoż klejenia w między czasie spotkał się z @CoolPhone i @crav to mam obawy, że jeszcze sporo czasu minie zanim wyschnie :P

Na serio i do rzeczy:

1) Fish Magic Mazury (wysyłka)
2) Tan-Mal Wielkopolskie (wysyłka)
3) Dariusz Gaża Żory - na 95% od niego wezmę obsadę do (260x55x70h)
4) LukRaf k/ Częstochowa - brałem od niego ryby 15-12 lat temu, polecają go na m jak malawi
5) Hodowla Pyszczaków Toruń (wysyłka) - zaopatruje się w Czechach z renomowanego źródła polecanego z tego forum

Możesz jeszcze porozmawiać z Panem Darkiem, bo on współpracuje z Aquahaus-Gaus w Niemczech czy nie przywiózłby Tobie ryb od nich. Większość gatunków mają z rozróżnieniem płci. Tylko jak u niego ryba kosztuje 10-15 zł to u nich tyle samo, ale w euro, więc cena będzie pewnie spora.

Druga opcja to Tan-Mal. Też współpracują z hodowlami w Niemczech i ściągają całe obsady. Sprawdzałem, połączenia kolejowe z nimi są z dworcami w Opolu lub Lublińcu jeśli chodzi o wysyłkę.

Monika Wisz (tan-mal) i Dariusz Gaża to niesamowici pasjonaci jeśli chodzi o malawi, a rozmowa z nimi o malawi to 'poezja'.

Jest jeszcze Adrian - Malwi World (Chełmek blisko Oświęcimia). Czasami ma ciekawe dorosłe ryby/haremy.

Nie wiem jaką obsadę potrzebujesz / ile ryb, ale na dojazd patrz z przymrużeniem oka. Do Żor masz np. zaledwie godzinkę drogi.

• Lubię to 3
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 15.03.2022 o 18:50, ziemniak napisał(a):

5) Hodowla Pyszczaków Toruń (wysyłka) - zaopatruje się w Czechach z renomowanego źródła polecanego z tego forum

Cześć, szukam informacji o tym hodowcy, mianowicie wybieram się w tamte okolice i chciałem wpaść coś kupić, zobaczyć. Dostałem informację że kolega nie posiada dorosłych ryb do wglądu. Czy warto w ogóle rozważać kupno ryb z tego źródła? Ktoś coś brał od tego hodowcy niedawno?

Z góry dziękuję za odpowiedź 

• 3 miesiące temu...