Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Bartek_De napisał:

Nie, tylko 5 pierwszych postów. Admini też ludzie i mają również życie prywatne, jest niedziela, czas dla rodziny i takie tam...😉

Wszystko jasne, w takim razie proszę wybaczyć za moje złości :D Udanej niedzieli panie Bartku

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

💦 Kolejna aktualizacja! Zapraszam do komentowania! 💦

Udało się zakupić spienione PCV 3mm za waszą radą oraz tło samoprzylepne. Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się tak dobrego efektu (naklejałem na wodę) i wygląda luks! 

Kolejna wizyta w zoologiczny zakończyła się kupnem również pierwszego pokarmu dla malawi (JBL Novo Malawi w formie płatków); zaworka przeciw-zwrotnego oraz kurtyny napowietrzającej 20 cm. Nadal bije się myślami czy wrzucić sobie taką małą ściankę z bąbelków za skałami - chyba muszę zobaczyć na żywo po zalaniu jak to będzie wyglądać. 

Czas na najważniejsze. Aranżacja skalna wylądowała w końcu w szkle. Spędziłem chyba z 2-3h żeby wszystko stabilnie stało i zgodnie ze sztuką ułożone wszystko zanim został nasypany piasek (moim zdaniem jedyny minus taki, że skały dość mocno są zasypane przez piach, szczególnie te płaskie na dnie no ale bezpieczeństwo z priorytetem. Przy zalewaniu będę uzupełniał piasek bo nie da wypełnić się dokładnie szczelin jak nie ma wody, ciężko upchać go. 

Zostało mi sporo skał i jutro mam zamiar kilka rozwalić na mniejsze kawałeczki i zrobić trochę więcej grot. Start baniaka w środę (wtedy ma przyjść kurierem oświetlenie + kaskada). Fotorelacja poniżej :)

PS. Nadal biję się z myślami czy nie wrzucić jednej sadzonki Cryptocoryne karbowanej na próbę i być może pistię skoro zbiornik będzie odkryty ;)

1.jpg

3.jpg

Edytowane przez Szkodziu
  • Lubię to 6
Opublikowano

Panowie, mam jeszcze pytanie. Skłaniam się do używania tylko gąbki w mojej kaskadzie lecz zastanawiam się czy chociaż po części jej nie przyciąć i wsypać jakieś inne medium filtracyjne. Doradzacie? Kaskada Aquael FZN 3.

Opublikowano

Fajnie ustawiłeś kamienie. Wygląda super.

27 minut temu, Szkodziu napisał:

Panowie, mam jeszcze pytanie. Skłaniam się do używania tylko gąbki w mojej kaskadzie lecz zastanawiam się czy chociaż po części jej nie przyciąć i wsypać jakieś inne medium filtracyjne

Gąbka sam da radę spokojnie. Możesz dodać np. ceramikę tylko co to zmieni ? Nic.  Z ceramiką może być bardziej słyszalna. Moja sugestia to taka abyś zostawił oryginalnie i się tym nie przejmował.

• Lubię to 1
Opublikowano

Na zdjęciach publikowanych w sobotę był odbojnik do drzwi, wczoraj już go nie było. Nie boisz się, że jeśli ktoś wejdzie zbyt "zamaszyście" do pomieszczenia z akwarium ulegnie ono uszkodzeniu?

• Lubię to 1
Opublikowano
3 hours ago, Szkodziu said:

czy chociaż po części jej nie przyciąć i wsypać jakieś inne medium filtracyjne

Ceramika jest dla leniwych, którym się nie chce gąbek płukać. Miałem niegdyś FZN-3 z oryginalną gabką w jednej komorze i rurkami w drugiej - gdy mnie dopadł długotrwale "leniuch", to woda przez gabkę leciała ledwo ledwo, a przez rurki w miarę normalnie, choć gruba warstwa bakterii (a pewnie i częściowo glonów) była na wierzchu ceramiki. Rozważyłbym założenie gąbki na ssak filtra (Aquael nawet oferuje obecnie dedykowaną, ja dawałem od FAN-3), choć jak wszystko ma i zalety (dodatkowa filtracja, nie wciągnie narybku, krewetek itp.) i wady (wygląd oraz kłopot przy zdejmowaniu/zakładaniu).

Opublikowano
5 godzin temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Fajnie ustawiłeś kamienie. Wygląda super.

Gąbka sam da radę spokojnie. Możesz dodać np. ceramikę tylko co to zmieni ? Nic.  Z ceramiką może być bardziej słyszalna. Moja sugestia to taka abyś zostawił oryginalnie i się tym nie przejmował.

Dziękuję bardzo! Co do kaskady - też czynię! Pozostawię w oryginale. 

4 godziny temu, greghor napisał:

Na zdjęciach publikowanych w sobotę był odbojnik do drzwi, wczoraj już go nie było. Nie boisz się, że jeśli ktoś wejdzie zbyt "zamaszyście" do pomieszczenia z akwarium ulegnie ono uszkodzeniu?

Naprawdę gratuluje spostrzegawczości :D Zgadza się, odbojnik został zdemontowany bo jest zbyt blisko ościeżnicy i jest szansa, że wyłamie zawias drzwi. Jutro jadę kupić wolnostojący metalowy, bardzo ciężki, który będzie stał na końcu drzwi bo szkoda wiercić w panelach na środku pokoju. 

2 godziny temu, r10 napisał:

Ceramika jest dla leniwych, którym się nie chce gąbek płukać. Miałem niegdyś FZN-3 z oryginalną gabką w jednej komorze i rurkami w drugiej - gdy mnie dopadł długotrwale "leniuch", to woda przez gabkę leciała ledwo ledwo, a przez rurki w miarę normalnie, choć gruba warstwa bakterii (a pewnie i częściowo glonów) była na wierzchu ceramiki. Rozważyłbym założenie gąbki na ssak filtra (Aquael nawet oferuje obecnie dedykowaną, ja dawałem od FAN-3), choć jak wszystko ma i zalety (dodatkowa filtracja, nie wciągnie narybku, krewetek itp.) i wady (wygląd oraz kłopot przy zdejmowaniu/zakładaniu).

Dziękuję za poradę. Narybku na chwilę obecną nie będzie bo mam już zarezerwowane małe sztuki aczkolwiek duże na tyle, że nie powinno być problemu. W przyszłości być może skuszę się żeby coś wrzucić na ssak.

Opublikowano (edytowane)

Uwaga, uwaga! 
Sprawy troszeczkę przyśpieszyły - dziś kurierem przyszły wszystkie z brakujących rzeczy, a to oznacza tylko jedno 
Zbiornik został zalany - oczywiście zwykłą kranówką. Również udało się kupić Cryptocoryne aponogetifolia Merrill czyli tzw. zwartkę karbowaną. Dość mała sztuka - bardziej na próbę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Czekam również na dostawę pistii - może zablokują trochę skoczne pyski żeby nie wyskoczyły . Wziąłem też Serpentynit pod młotek żeby rozwalić na kilka mały kawałków aby porobić trochę grot - twarde cholerstwo strasznie.
Kilka słów o sprzęcie. Filtr - jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony. Praktycznie go nie słychać, a ponoć jeszcze się dotrze  Tak jak u wszystkich - hałasuje leciutko pokrywka ale myślę, żeby zablokować ją filcem po bokach i powinno rozwiązać problem. Oświetlenie - po prostu rewelacja. Nie spodziewałem się, że parę niebieskich i czerwonych diod zrobi taki efekt. Dodatkowo 8 stopniowe ściemnianie - bajka. Gdyby ktoś chciał namiar na tą firmę na allegro to zapraszam na priv. Każdą sztukę robią ręcznie i na drugi dzień już wysyłka.
Woda na chwilę obecną praktycznie 99,5% klarowności więc piasek wypłukałem idealnie aczkolwiek mała dygresja - ilość kupiłem z zapasem ale patrząc ile zostało to bym 10 takich akwarium zaaranżował (a 5 z nich chyba warstwa 30 cm )
Co to więcej mówić - filtr od dziś hula 24/7. Zastanawiam się jeszcze ze światłem. Jak długo świecić podczas dojrzewania. Zacząć od 4h i stopniowo zwiększać czy od razu około 10? Co radzicie żeby też nie dać możliwości rozwoju glonów. Wydaje mi się, że na początku im mniej tym lepiej ale może gadam głupoty. I jeszcze mam pytanie odnośnie podmianek. Jak często i ile podczas dojrzewania oraz jak często i ile z zarybionym akwarium.
Dość wywodów - zapraszam do obejrzenia kilku zdjęć  KOMENTUJCIE! 

3.thumb.jpg.e94b1ec79a37e026d90d5dd6385ac417.jpg
4.thumb.jpg.d4254268bdc25f7090f9ae617a887502.jpg
5.thumb.jpg.dd5ec7a0feaddf750dc1c6c923e3e553.jpg

7.thumb.jpg.c4980e4328cd9e57329e6e5f92d8ff3e.jpg
8.thumb.jpg.640d7124bf449972725c7d790f2e7411.jpg
9.thumb.jpg.197e15461554213f2f72738e7a9ce503.jpg
11.thumb.jpg.87a93f7767418d830e81cb9db815a003.jpg
12.thumb.jpg.fe0ef83dddcffdfad0718d09e3c99727.jpg
13.thumb.jpg.efcc00f38a7864696b9e0078be18aaf0.jpg
10.thumb.jpg.f366371bf225e1bf03f112e1f4060f90.jpg
14.thumb.jpg.973a045ea8a23fb93461b55896f69bd2.jpg

15.thumb.JPG.77068cbe9e79b489b0f5cb80b129ccb6.JPG

Edytowane przez Szkodziu
Opublikowano
Godzinę temu, Szkodziu napisał:

❗❗❗ Uwaga, uwaga! ❗❗❗

💧💧💧
Wziąłem też Serpentynit pod młotek żeby rozwalić na kilka mały kawałków aby porobić trochę grot - twarde cholerstwo strasznie.

I tu zrobiłeś duży błąd. Piszesz, że potłukłeś Serpentynit aby porobić groty 🤔 Ja tych grot tutaj nie widzę, chyba że chodzi o te dla narybku 🤔 Brakuje kryjówek dla dorosłych ryb, a te urosną dość szybko. Taki wystrój pasowałby pod non mbunę a że litraż jest jaki jest niema takiej opcji. Dla mbuny jest za mało kryjówek i możesz szybko się zniechęcić. Niestety pośpiech jest złym doradcą. Pomyśl nad tym puki jeszcze nie rozpoczął się cykl azotowy...

• Lubię to 3