Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minutes ago, Bartek_De said:

producent nie zaleca podkładania czegokolwiek pod akwa, po to właśnie jest ta ramka. Także przemyśl to! Ja nie miałem żadnego podkładu i było ok

@Bartek_De no właśnie, póki co nic nie jest właściwie podłożone pod baniak, oprócz maty antypoślizgowej, takiej porządnej pod narzędzia w warsztatach. Postawienie tego typu akwa, z taka ramą, takze wydawało mi się ryzykowne, bo docisk byłby tak, czy siak na obwodzie.

Kolego @pulpet, na ten moment nic nie siada. Podłoga nie jest równa, od ściany leci ciut do środka, dałem punktowe podkładki z filcu, aby to zniwelować.

Opublikowano
3 godziny temu, dimis napisał:

Drugi punkt, na szafce pod akwarium położyłem matę ca. 3 mm

Nic nie podkładaj, producent nie zaleca.

U mnie  50 kg kamienia na dnie akwa pleksa 2 mm.IMG_20200325_205533.thumb.jpg.a6a57774e57d1c8bae7b8e21abfa2f47.jpg

Zbiornik stoi bezpośrednio na szafce.

• Lubię to 3
Opublikowano

Nie podkladaj nic pod akwarium. Ja miałem juvel 450 . W środku ok 200 kg kamieni i nic nie pękło. Poza tym te akwaria są tak skonstruowane że producent wręcz nie zaleca podkladania czegolwiek pod awarium.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Wszyscy byliscie zgodni, wiec dorzucilem kamieni i przemeblowalem prawa strone. Moj cichy kibic (zona) pomagala, tak wiec tego, bedzie jak na zalaczonym obrazku ;) 

Wszystkie stoja stabilnie, w niektorych miejscach jeden wsparty o drugi... Pytanie, kleicie czyms dla swietego spokoju, czy tylko grawitacja?

Dzieki.

image.png.6ca91ef1c6880302b2a6803201a232f0.png

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Lepiej, ale ciągle trochę nisko wg. mnie.  Grawitacja wystarczy, jeżeli stoi stabilnie to stać będzie. Jak jesteś zadowolony, to pakuj do akwa i zalewaj wodą. Dostanie wilgoci i światła to dopiero zobaczysz jak naprawdę się prezentuje. Zawsze coś możesz zmienić/poprawić jakby co.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 1
Opublikowano

Może mi się wydaje ale czy te skały nie będą dotykały po bokach szyby? Między kamieniami a szyba powinna być wolna przestrzeń przynajmniej na 5 cm aby nie zakłócać cyrkulacji oraz żebyś mógł wyczyścić boczne szyby... 

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, Robson79 napisał:

Może mi się wydaje ale czy te skały nie będą dotykały po bokach szyby? Między kamieniami a szyba powinna być wolna przestrzeń przynajmniej na 5 cm aby nie zakłócać cyrkulacji oraz żebyś mógł wyczyścić boczne szyby... 

Pleksi ma wymiary 110x31cm więc luz będzie. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Luz rzeczywiscie jest, moze nie wszedzie po 5 cm, ale reke moglem wsadzic ;)

Dziekuje za pomoc. Kamienie w srodku... jutro kupie zwirek, dzis się już nie udalo. 

image.png.55cafe90215bd197e4a4d93d03ad7a5d.png

• Lubię to 2