r10 Opublikowano 28 Marca 2022 #11 Opublikowano 28 Marca 2022 11 hours ago, Diux said: Będę obserwował przepływ Tak swoją drogą ciekaw jestem, jak mierzycie rzeczywity przepływ filtra. U mnie wylot wody z filtra ma dwa wyloty, symetrycznie. Przy którejś z podmian, gdy wyloty są wówczas nad powierzchnią wody w akwa, pod jeden z nich podstawiłem w miarę poręczny rondelek kuchenny 1,6 litra (nadrukowana skala od wewnątrz rondelka), Napełnienie rondelka 1,6 l zajęło 15 sekund, czyli wypływ z filtra to 1,6l x 60s/15s x 2 x 60min = 12,8 x 60 = 768 l/h. Byłem pozytywnie zaskoczony sporym przepływem (teoretyczne chińskie 1200 l/h na pierwszym z sześciu biegów kubełka 1200-3000 l/h) co daje u mnie aż 5,5 wymiany na godzinę - na oko oceniałem przepływ znacznie mniej.
Diux Opublikowano 28 Marca 2022 Autor #12 Opublikowano 28 Marca 2022 Nie ma z tym problemu. Wystarczy wiadro 20l i wężyk który trzeba założyć na wylot z filtra. Przepompować 20l do wiadra i zmierzyć ile sekund to zajęło a następnie obliczyć tak jak kolega powyżej. Nie robiłem tego nigdy, ale może kiedyś zrobię z ciekawości Ja mam wylot skierowany ku tafli wody i widzę że mi solidnie podnosi wodę. Po tym wnioskuję że przepływ jest ok.
Rekomendowane odpowiedzi