Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, to będzie moje pierwsze malawi i zastanawiam się nad obsadą. Przewertowałem z 10 stron tego tematu na forum i zdecydowałem że będą trzy małe mbuna.

Chindongo Saulosi, Iodotropheus Sprengerae no i z trzecim mam problem.

Chciałbym żeby rozmiarem był tak jak dwa poprzednie czyli 8 cm. Dobrze by było też żeby wszystkie miały taką samą dietę. A to co mnie najbardziej nurtuje to dobranie kolorystyki.

Idealnie byłoby gdyby były wybarwione jak Chindongo socolofi (niestety te dorastają podobno nawet do 14cm)

Taki błękitny kolor doda tej obsadzie uroku. I nie pytam o kolor samca tylko samiczek bo przecież ich będzie więcej.

Oczywiście proszę o coś co zdołam kupić u nas w Polsce :)

Edytowane przez pkiinbanww
Opublikowano
10 godzin temu, pkiinbanww napisał:

Witam, to będzie moje pierwsze malawi i zastanawiam się nad obsadą. Przewertowałem z 10 stron tego tematu na forum i zdecydowałem że będą trzy małe mbuna.

Chindongo Saulosi, Iodotropheus Sprengerae no i z trzecim mam problem.

Chciałbym żeby rozmiarem był tak jak dwa poprzednie czyli 8 cm. Dobrze by było też żeby wszystkie miały taką samą dietę. A to co mnie najbardziej nurtuje to dobranie kolorystyki.

Idealnie byłoby gdyby były wybarwione jak Chindongo socolofi (niestety te dorastają podobno nawet do 14cm)

Taki błękitny kolor doda tej obsadzie uroku. I nie pytam o kolor samca tylko samiczek bo przecież ich będzie więcej.

Oczywiście proszę o coś co zdołam kupić u nas w Polsce :)

Witam, to Twoje pierwsze Malawi czy w ogóle pierwsze akwarium? Jaka filtracja? Z ilością ryb nie przesadzaj. Opieram się na bolesnym doświadczeniu :)Znawcy na pewno coś mądrego doradzą. W Polsce gatunków i kolorów dużo się znajdzie , ale barierą będzie cena albo jakość. 

Opublikowano

Jak Ci się podobają te 3 co napisałeś to bierz, ostatecznie jak urosną to i tak najprawdopodobniej będziesz musiał zostawić po 1 samcu z każdego gatunku.

Owszem, socolofi samiec może osiągnąć 14 cm, ale pozostałe też maleńkie nie będą, a te książkowe 8 cm to jakaś teoria, bo spokojnie oba gatunki mogą przekroczyć 10 cm.

Tu masz sprengerae 12 cm, ale i saulosi 12 cm i więcej by się znalazł:

Ewentualnie zamiast socolofi, to ładnie niebieski jest Labidochromis joanjohnsonae, i ma samice inaczej ubarwione:

http://www.malawi.si/Malawi/Mbuna/Labidochromis/Labidochromis joanjohnsonae/index.html

• Lubię to 2
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz78 napisał:

Owszem, socolofi samiec może osiągnąć 14 cm, ale pozostałe też maleńkie nie będą, a te książkowe 8 cm to jakaś teoria, bo spokojnie oba gatunki mogą przekroczyć 10 cm.

Dokładnie. Zwykle większość źródeł podaje wielkości ryb na podstawie obserwacji i badań w ich naturalnym środowisku. Natomiast w akwarium z racji tego, że ryby są dobrze i regularnie karmione, rosną znacznie większe niż w naturze.

• Lubię to 3
Opublikowano
17 minut temu, Bezprym napisał:

samiec prawie biały

Biały to on jest tylko na fotkach i filmach a w rzeczywistości jest niebieski, aparaty fałszują kolory, wiem bo miałem hare i nie była biała tylko niebieska a na zdjęciach i filmach które sam robiłem swoim telefonem hara wychodziła biała tak jak i na wszystkich fotach i filmach w necie.

Opublikowano (edytowane)

Dlatego napisałem prawie biały, przynajmniej mój był taki ale u mnie rządził.  Na pewno nie był niebieski tylko miał błękitny odcień bieli. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

A ja bym nie dawał 3 gatunków do 120.cm długości. Nawet jak 50 cm szerokie. W 120 x 30 x 40 mam jeden gatunek i jest ok. W 160 x 50x 50 mam 4 gatunki i czuje że lepiej było dać 3 i tak się pewnie skończy. Przy tej powierzchni dna poszedlbym w dwa gatunki. Oczywiście to tylko moja opinia. 

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dla mnie ważny jest wygląd samiczek i tu celuję w barwy niebieskie. Samce wiadomo zawsze piękne :)

@Bezprym strzał w dziesiątkę z tym Cynotilapia sp hara Gallireya Ree, nawet dziś rozmawiałem z hodowcą rybek i też mi go polecił.  Niestety odradził Iodotropheus Sprengerae (według niego są nieatrakcyjne wizualnie i tylko na zdjęciach, podrasowane prezentują się a w rzeczywistości są nijakie).

Alternatywą dla Iodotropheus Sprengerae byłby Labidochromis Chisumulae?

Zkładając wybór trzech: Chindongo Saulosi, Cynotilapia sp hara Gallireya Ree, Labidochromis Chisumulae Chisumulu czy to dobrze dobrana obsada pod względem charakteru ryb i diety?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.