Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, to będzie moje pierwsze malawi i zastanawiam się nad obsadą. Przewertowałem z 10 stron tego tematu na forum i zdecydowałem że będą trzy małe mbuna.

Chindongo Saulosi, Iodotropheus Sprengerae no i z trzecim mam problem.

Chciałbym żeby rozmiarem był tak jak dwa poprzednie czyli 8 cm. Dobrze by było też żeby wszystkie miały taką samą dietę. A to co mnie najbardziej nurtuje to dobranie kolorystyki.

Idealnie byłoby gdyby były wybarwione jak Chindongo socolofi (niestety te dorastają podobno nawet do 14cm)

Taki błękitny kolor doda tej obsadzie uroku. I nie pytam o kolor samca tylko samiczek bo przecież ich będzie więcej.

Oczywiście proszę o coś co zdołam kupić u nas w Polsce :)

Edytowane przez pkiinbanww
Opublikowano
10 godzin temu, pkiinbanww napisał:

Witam, to będzie moje pierwsze malawi i zastanawiam się nad obsadą. Przewertowałem z 10 stron tego tematu na forum i zdecydowałem że będą trzy małe mbuna.

Chindongo Saulosi, Iodotropheus Sprengerae no i z trzecim mam problem.

Chciałbym żeby rozmiarem był tak jak dwa poprzednie czyli 8 cm. Dobrze by było też żeby wszystkie miały taką samą dietę. A to co mnie najbardziej nurtuje to dobranie kolorystyki.

Idealnie byłoby gdyby były wybarwione jak Chindongo socolofi (niestety te dorastają podobno nawet do 14cm)

Taki błękitny kolor doda tej obsadzie uroku. I nie pytam o kolor samca tylko samiczek bo przecież ich będzie więcej.

Oczywiście proszę o coś co zdołam kupić u nas w Polsce :)

Witam, to Twoje pierwsze Malawi czy w ogóle pierwsze akwarium? Jaka filtracja? Z ilością ryb nie przesadzaj. Opieram się na bolesnym doświadczeniu :)Znawcy na pewno coś mądrego doradzą. W Polsce gatunków i kolorów dużo się znajdzie , ale barierą będzie cena albo jakość. 

Opublikowano

Jak Ci się podobają te 3 co napisałeś to bierz, ostatecznie jak urosną to i tak najprawdopodobniej będziesz musiał zostawić po 1 samcu z każdego gatunku.

Owszem, socolofi samiec może osiągnąć 14 cm, ale pozostałe też maleńkie nie będą, a te książkowe 8 cm to jakaś teoria, bo spokojnie oba gatunki mogą przekroczyć 10 cm.

Tu masz sprengerae 12 cm, ale i saulosi 12 cm i więcej by się znalazł:

Ewentualnie zamiast socolofi, to ładnie niebieski jest Labidochromis joanjohnsonae, i ma samice inaczej ubarwione:

http://www.malawi.si/Malawi/Mbuna/Labidochromis/Labidochromis joanjohnsonae/index.html

• Lubię to 2
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz78 napisał:

Owszem, socolofi samiec może osiągnąć 14 cm, ale pozostałe też maleńkie nie będą, a te książkowe 8 cm to jakaś teoria, bo spokojnie oba gatunki mogą przekroczyć 10 cm.

Dokładnie. Zwykle większość źródeł podaje wielkości ryb na podstawie obserwacji i badań w ich naturalnym środowisku. Natomiast w akwarium z racji tego, że ryby są dobrze i regularnie karmione, rosną znacznie większe niż w naturze.

• Lubię to 3
Opublikowano
17 minut temu, Bezprym napisał:

samiec prawie biały

Biały to on jest tylko na fotkach i filmach a w rzeczywistości jest niebieski, aparaty fałszują kolory, wiem bo miałem hare i nie była biała tylko niebieska a na zdjęciach i filmach które sam robiłem swoim telefonem hara wychodziła biała tak jak i na wszystkich fotach i filmach w necie.

Opublikowano (edytowane)

Dlatego napisałem prawie biały, przynajmniej mój był taki ale u mnie rządził.  Na pewno nie był niebieski tylko miał błękitny odcień bieli. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

A ja bym nie dawał 3 gatunków do 120.cm długości. Nawet jak 50 cm szerokie. W 120 x 30 x 40 mam jeden gatunek i jest ok. W 160 x 50x 50 mam 4 gatunki i czuje że lepiej było dać 3 i tak się pewnie skończy. Przy tej powierzchni dna poszedlbym w dwa gatunki. Oczywiście to tylko moja opinia. 

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dla mnie ważny jest wygląd samiczek i tu celuję w barwy niebieskie. Samce wiadomo zawsze piękne :)

@Bezprym strzał w dziesiątkę z tym Cynotilapia sp hara Gallireya Ree, nawet dziś rozmawiałem z hodowcą rybek i też mi go polecił.  Niestety odradził Iodotropheus Sprengerae (według niego są nieatrakcyjne wizualnie i tylko na zdjęciach, podrasowane prezentują się a w rzeczywistości są nijakie).

Alternatywą dla Iodotropheus Sprengerae byłby Labidochromis Chisumulae?

Zkładając wybór trzech: Chindongo Saulosi, Cynotilapia sp hara Gallireya Ree, Labidochromis Chisumulae Chisumulu czy to dobrze dobrana obsada pod względem charakteru ryb i diety?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.