Dadek Opublikowano 1 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Cześć! Zakładam swój pierwszy zbiornik z pyszczakami i chciałbym poprosić o weryfikacje obsady: Chindongo saulosi Pseudotropheus cyaneorhabdos Metriaclima Zebra Gold Kawanga Cynotilapia Zebroides Jalo Reef Iodotropheus sprengerae makola red Czy powyższe gatunki będą żyły we "względnej" zgodzie? Kuszące jest dodanie jeszcze jakiegoś białego koloru albo ciapek ale z drugiej strony nie chcę przesadzić z ilością gatunków. Ryb planuje kupić po 10 osobników każdego gatunku i docelowo zostawić po 2/3 samce. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez Dadek
pulpet Opublikowano 1 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 1 Grudnia 2021 Do takiego szkła dalbym max 4 gatunki. Zwłaszcza że planujesz układy wielosamcowe. W 160 x 50 x 50 mam 4. Gdybym startował dzisiaj byłyby 3 i docelowo tak pewnie będzie. 1
Bartek_De Opublikowano 1 Grudnia 2021 #3 Opublikowano 1 Grudnia 2021 Godzinę temu, Dadek napisał: Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" Obecnie ten gatunek to Pseudotropheus cyaneorhabdos 4
Andrzej Głuszyca Opublikowano 1 Grudnia 2021 #4 Opublikowano 1 Grudnia 2021 3 godziny temu, Dadek napisał: Pseudotropheus saulosi Tak dla porządku..od kilku lat jest to Chindongo Saulosi. 2
Dadek Opublikowano 1 Grudnia 2021 Autor #5 Opublikowano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Dziękuje, poprawiłem. Nazwy kopiowałem z przypiętego postu w tym dziale. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez Dadek 2
Bartek_De Opublikowano 1 Grudnia 2021 #6 Opublikowano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 11 minut temu, Dadek napisał: Nazwy kopiowałem z przypiętego postu w tym dziale. Zapewne masz na myśli temat "Dla każdego coś kolorowego"? Zauważ, że ma on już ponad 12 lat. Wiem, że warto było by to poprawić, ale autor nie zagląda na forum od 10 lat Ważne, że wszyscy wiemy o co chodzi Edytowane 1 Grudnia 2021 przez Bartek_De
marcin73m Opublikowano 1 Grudnia 2021 #7 Opublikowano 1 Grudnia 2021 to żeby już wszystko było idealnie to jeszcze warto byłoby poprawić: 4 godziny temu, Dadek napisał: Iodotropheus sprengerae makoka red ..na makokola red 2
Dadek Opublikowano 1 Grudnia 2021 Autor #8 Opublikowano 1 Grudnia 2021 24 minuty temu, Bartek_De napisał: Zapewne masz na myśli temat "Dla każdego coś kolorowego"? Dokładnie ten temat. Wybrałem z niego powyższe gatunki i ciągle mam dylemat.
darkon Opublikowano 1 Grudnia 2021 #9 Opublikowano 1 Grudnia 2021 W tym zbiorniku zostawiłbym : Chindongo saulosi 2+6 Pseudotropheus cyaneorhabdos "Maingano" 1+4 Iodotropheus sprengerae 2+6 i dołożył Labeotropheus trewavasae Marmalade Cat 2+4, miałbyś ciapki 4
pozner Opublikowano 3 Grudnia 2021 #10 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgadzam się z @darkon, też te 3 gatunki bym zostawił. Jedynie zamiast dwóch samców saulosi zostawił bym jednego. Reszta tak samo. Zamiast Labeotropheus trewavasae dał bym Cynotilapię sp. "hara" Gallireya Reef, albo Labidochromis chisumulae. Labeotropheus są wg. mnie trochę za duże do 150cm. w układzie wielosamcowym. Gdyby było przynajmniej 180cm... A tak naprawdę został bym przy trzech gatunkach.
Rekomendowane odpowiedzi