bartek3430 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 #1 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Witam wczoaj zakupiłem test NO3 kropelkowy AquaSzuta i tam pisze żeby dodać wody destylowanej tylko skąd taką wziaść może mnie ktoś oświecić
MateuszT Opublikowano 23 Kwietnia 2008 #2 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Ze stacji benzynowej, albo z marketu :roll: .
meth Opublikowano 24 Kwietnia 2008 #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Z apteki (droga), ze sklepu motoryzacyjnego
yaro Opublikowano 24 Kwietnia 2008 #4 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Destylowana jest chyba tylko w aptece, w sklepach motoryzacyjnych jest to woda zdemineralizowana - czy jest różnica nie wiem, nie znam się na technologi zdemineralizowania wody, destylacja już bardziej (troszkę się destylowało ) Natomiast jeżeli potrzebujemy do testów to wolał bym kupić tą drogą w aptece, bo w końcu to ile do tych testów nam tej wody potrzeba.
meth Opublikowano 24 Kwietnia 2008 #5 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Racja yaro, co prawda niektóre te wody z motoryzacyjnego maja na etykiecie napisane m.in. „zastosowanie do akwariów”, ale znajomy mechanik zdecydowanie odradzał takie zastosowanie, bo taka woda podobno coś tam zawiera nie pamiętam dokładnie co.
MateuszT Opublikowano 24 Kwietnia 2008 #6 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Trzeba czytać, czy destylarki nie mają elementów miedzianych. Woda z takich urządzeń absolutnie nie nadaje się do użytku w akwarium.
slawek gorol Opublikowano 24 Kwietnia 2008 #7 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Toś se chłopie narobił problemów z testem Następnym razem polecam test Sery ( wystarczy kranówka)
mars Opublikowano 24 Kwietnia 2008 #8 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 .. i tam pisze żeby dodać wody destylowanej .. sprawdz czy nie chodzi o to że jesli stezenie jest bardzo wysokie to wtedy miesza ze wodę z akawa z wodą destylowana 50%/50% aby uzyskać dokładniejszy wynik, natomiast w pierwszym pomiarze kiedy parametry nie sa jakies kosmiczne to mieszanie nie jest konieczne ... z tym że tak dywaguje bo to sprawdz bo np w Serze przy tescie PO4 tak to własnie działa że dopiero przy wyższych stężeniach trzeba mieszac
jack_br Opublikowano 24 Kwietnia 2008 #9 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Odnośnie wody destylowanej już dawno nie widziałem jej na stacjach paliw ani w sklepie motoryzacyjnym dostępna jest przede wszystkim woda demineralizowana.
blizniak2 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 #10 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Stosuj testy które nie wymagają stosowania wody destylowanej. Ja stosuję osobiście testy Sery
Rekomendowane odpowiedzi