Skocz do zawartości

Propozycja przedstawicieli non mbuna do mbunarium 245/80/70

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Układanie obsady to jest niezłe lego - to co chciałoby się mieć, to co można mieć, i to co jest dostępne.

Czekam z niecierpliwością jaki układ się u Ciebie wyklaruje.

Opublikowano (edytowane)

Protomelas sp. „steveni imperial” =  Prot. steveni eastern (druga nazwa jest handlowa)

To mój Imperator (sprzed kilku lat). Ryba jest fantastyczna. Moim zdaniem nietypowa - bardziej nadaje się do mbuny niż non-mbuny (zarówno dietą jak i agresją)

1df2aaec5d842c9f.jpg.08eef1878b19860205ab1bef588ecdec.jpg

autor zdjęcia - tom77

Kupiłem ryby z poniższego filmiku, w tym jednego z wyróżniających się samców. Na filmie widać je lepiej niż na moim zdjęciu.

W dniu 13.09.2016 o 23:04, tom77 napisał:

Chwila relaksu dla czytelników wątku:) wystarczy kliknąć i sekundkę poczekać

od 1:03:10 i po krótkiej przerwie jeszcze raz - cudowna niebieska ryba (z żółtym "spodem") - to nasz  E2/  Protomelas sp. „steveni imperial” kryjący się tutaj pod nazwą Prot. steveni eastern.

Taka rybka pływa w moim nowym akwarium:biggrin:, no może trochę mniejsza i ciut mniej wybarwiona.

Trzeba pamiętać, że nie ma tu żadnego wybarwiającego oświetlenia itp. - film z niemieckiej hodowli, kiedyś wrzucił go demasoni, ale nowy soft skutecznie go zlikwidował.

Za pośrednictwem Malawiana zamówiłem "supersamca z 1:03:10 załączonego filmu":biggrin:

Edytowane przez Bartek_De
Tomku, dodałem zdjęcie do posta żeby było widoczne. Tak jest wygodniej.
Opublikowano
W dniu 24.09.2021 o 15:19, Paweł83 napisał:

Myślę że coś z protków kupię

To może ja coś zaproponuję. Co powiesz na Protomelas sp."spilonotus tanzania" lub Protomelas fenestratus Tiger "Nkanda" akurat oba są dostępne w najnowszej ofercie Tan Mal. Ten drugi ma śliczne samiczki.

• Lubię to 2