Skocz do zawartości

Propozycja przedstawicieli non mbuna do mbunarium 245/80/70

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem Koledzy

Z wielkim żalem pożegnałem się miesiąc temu z resztką obsady drapoli i non mbuny. Kilka moich błędów spowodowało, że zaczęły się wybijać masowo. To temat na inną dyskusję. Nie ukrywam, że bez przekonania zdecydowałem się zarybić zbiornik malutkimi mbuniakami. Od tygodnia pływają: Cynotilapia hara, Pseudotropheus johani gome, Metriaclima Estherae, Labeotropheus Trawavasae Thumi West, Chindongo Demasoni. Dodatkowo pływa dziesięć synodontisów petricola. Ciężko mi się całkowicie z non mbuną pożegnać w związku z tym chciał bym Was poprosić o propozycje dodatku. Na pewno będzie Nimbochromis Linni jako eliminator narybku. Czy można coś jeszcze do toni dorzucić. Protomelasy wydają się być naturalnym wyborem ale czy tylko one?

Opublikowano

W tan-malu maja ryby pod dokładnie taka samą nazwą "Protomelas fenestratus steveni Eastern", jednak jest to jakaś stara handlowa nazwa bo protomelasy z czerwonym/żółtym spodem ciała to 

Protomelas sp. 'spilonotus tanzania'

http://www.malawi.si/Malawi/Haplochromises/Protomelas/Protomelas sp. 'spilonotus tanzania'/index.html

Protomelas sp. 'steveni imperial'

http://www.malawi.si/Malawi/Haplochromises/Protomelas/Protomelas sp. 'steveni imperial'/index.html

według mnie chodzi o rybę Protomelas sp. 'steveni imperial' końcówka steveni się zgadza a eastern oznacza wschodnie wybrzeże na którym ten gatunek występuje, a fenestratus występuje w różnych rejonach, na zachodnim wybrzeżu również.

Opublikowano
11 godzin temu, Bezprym napisał:

Może Othoparynx lithobates lithobates? 

Pociągnie na roślinożernej diecie?

Podepnę się pod temat, bo pod nowy zbiornik myślę nad różnymi opcjami obsady i jedną z nich jest roślinożerna mbuna plus? No właśnie czy tylko Protomelas taeniolatus będzie pasował dietą i będzie dostępny na rynku PL lub D i CZ?

Opublikowano
18 godzin temu, Tomasz78 napisał:

W tan-malu maja ryby pod dokładnie taka samą nazwą "Protomelas fenestratus steveni Eastern", jednak jest to jakaś stara handlowa nazwa bo protomelasy z czerwonym/żółtym spodem ciała to 

Protomelas sp. 'spilonotus tanzania'

http://www.malawi.si/Malawi/Haplochromises/Protomelas/Protomelas sp. 'spilonotus tanzania'/index.html

Protomelas sp. 'steveni imperial'

http://www.malawi.si/Malawi/Haplochromises/Protomelas/Protomelas sp. 'steveni imperial'/index.html

według mnie chodzi o rybę Protomelas sp. 'steveni imperial' końcówka steveni się zgadza a eastern oznacza wschodnie wybrzeże na którym ten gatunek występuje, a fenestratus występuje w różnych rejonach, na zachodnim wybrzeżu również.

Faktycznie, wygląda na to że to Protomelas sp. 'spilonotus tanzania'. W każdym bądź razie bardziej mi się podoba odmiana z czerwonym spodem :).

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, ziemniak napisał:

Pociągnie na roślinożernej diecie?

Podepnę się pod temat, bo pod nowy zbiornik myślę nad różnymi opcjami obsady i jedną z nich jest roślinożerna mbuna plus? No właśnie czy tylko Protomelas taeniolatus będzie pasował dietą i będzie dostępny na rynku PL lub D i CZ?

Masz w przewadze ryby wszystkożerne, więc nie powinno być problemów. Othoparynxa (zresztą nie tylko) mam razem z  kulfonami i podaję pokarm dla mięsożerców i roślinożerców w w proporcji 50:50 .Kulfony zdrowo się chowają i nie są utuczone. 

Edytowane przez Bezprym
Opublikowano

Mam Sławku stety lub niestety demony. A one raczej mają kiepską tolerancję mięsa. Wiadomo, że jakieś małe ilości raz w czas nie zaszkodzą ale planuję karmić głownie roślinnymi. Może poźniej dla non mbuny z ręki będę podawał jakieś mięsko. Tak czy siak wszystkożerność mnie zadowoli.

Opublikowano

Niby Wojtek pisze  w swojej książce że otopharynxy są wszystkożerne ale jednak mięso powinny mieć w diecie. Tutaj te demony cię ograniczają może warto je wymienić na Metriaclima dolphin, kolorystyka podobna a możliwości większe.