Skocz do zawartości

CZARNY GRZYB :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pęcherzykami bym nie przesadzał sprawy, w dodatku dla utrudnienia to bordowe/brunatne sinice mają troche inną "charakterystykę dotykową" niż zielone

Opublikowano

Ja u siebie miałem podobne sinice, tzn. niektóre były zielone, całkiem ładne, ale na górze tła (na moim 'nawisie' skalnym), ponad wodą mam właśnie czarne lubb bardzo ciemno-zielone sinice. Odchodzi płatami i nie mam włąściwie wątpliwości, że to sinice. Co do grzyba, to wydaje mi się mało prawdopodobne - rodzajów glonów jest chyba zbadanych 5-6 tys. (gdzieś czytałem, ale nie wiem czy nie pomieszałem liczby), więc IMHO to jest bardziej prawdopodobne niż grzyb.

Postarałbym się o foto a la makro jak pisał Mars, do tego badanie dotykowe, węchowe i organoleptyczne - jeśli jest gorzkie i smakuje jak kupa to grzyb ;) (z tym organoleptycznym żartowałem - przypadkiem nie próbuj ;) )

Na sinice wskazywałyby jednak te pęcherzyki też, mimo wszystko.

Opublikowano

dziekuje za pomoc

...a owe shit schodzi bardzi łatwo - konzystencja identyczna co glony z tym ,ze koloru czarnego (nie bord i inne odcienie) - konkretny sadzowaty czarny kolor!!! A co do bombelków to to przez wylot z napowietrzania (niedaleko sie znajduje) ,niech wiec nie bedzie omylne ,ze to cos czarnego je produkuje...

spróbuje też dokładnie wyczyscić biologa ,i dodam ponczoche na wlot bo chyba za duzo jedzenia i bażołów tam wpada i po przeszło 1,5 miesiacu przezroczyste rury wlotu i wylotu wygladaja troche na zabrudzone - ala plamkami glutowatymi :( czas pokaze co z tego wyjdzie....

niemniej dziekuje za reakcje

Opublikowano
....

spróbuje też dokładnie wyczyscić biologa ,i...

tylko nie przesadz z tym czyszceniem biologa ..... bo efekt będzie odwrotny od zamierzonego

Opublikowano
...a owe shit schodzi bardzi łatwo - konzystencja identyczna co glony z tym ,ze koloru czarnego (nie bord i inne odcienie) - konkretny sadzowaty czarny kolor!!! A co do bombelków to to przez wylot z napowietrzania (niedaleko sie znajduje) ,niech wiec nie bedzie omylne ,ze to cos czarnego je produkuje...

spróbuje też dokładnie wyczyscić biologa ,

IMHO to jednoznacznie sinice. U mnie rozwijają się również najintensywniej przy wylocie wewnętrznego, gdzie jest dobre napowietrzanie. No chyba, że żyję w fałszywym przekonaniu, że mam symbiotycznie egzystujące sinice w moim akwa ;) To też możliwe w sumie :D

Biologa nie czyść dokładnie. gluty w rurach to norma, nic złego.

Opublikowano

Panowie a dzis zaskoczenie!!!

Wczoraj odważyłem sie tylko na przeczyszczenie filtra wewnetrznego ,wymyłem gąbkę etc... a dzis po pracy przychodzę ,a tu woda kryształ i co odziwo czarny glon zmienia barwe na ciemny turkus :) normalnie jestem w szoku!!! O co chodzi w tym moim bajkowym akwa - moze to wina filipinskich wapieni ? Pa licho go wie ?? hmmmmmmm....

wezmę to jeszcze na przetrzymanie i dam znać co i jak...

Opublikowano

Czyli masz cyjanobaktery :) zwane również : sinice, cyjanofity, cyjanobakterie, cyjanoprokariota

Opublikowano

wezmę to jeszcze na przetrzymanie i dam znać co i jak...

dokładnie - w akwarium zachodzi kupę przemian im akwarium młodsze tym więcej a proces stabilizacji to trwa do paru miesięcy i imho zawsze trzeba dać sobie czas na spokojnie a nie ledwo coś wyskoczy to już wlaczyć i kombinować i zmieniać ..... nie zawsze na lepsze