Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie odpowiem na podstawie własnych doświadczeń, bo najstarszy saulosi u mnie ma ledwie 5 lat, ale napisze, co odpowiedział mi dr Roman Pawlak, u którego byliśmy w ten weekend.

Wg. jego wiedzy i doświadczeń mbuna żyje ok. 6 lat, non-mbuna dłużej, 8-10.

Jako ciekawostke pokazal nam frontose (chlopaki - Leeri, PiotrQ, Limar - poprawcie mnie, jesli się mylę) którą trzyma juz 13 lat.

Opublikowano

Drodzy koledzy w zwiazku z wasza wizyta u Pana Pawlaka mam pytanko czy sprzedaje on jeszcze rybki?

I jesli tak to jak sie z nim kontaktowac?

Opublikowano

Pan Pawlak sprzedaje ryby, jest chyba regularnie na giełdzie w Łodzi, chłopaki pozyskali od niego nr telefonu, ale nie wiem, czy mogą go udostępnić szerzej, więc piszcie do nich PW. Najlepiej do Limara :wink:

Opublikowano
chłopaki pozyskali od niego nr telefonu, ale nie wiem, czy mogą go udostępnić szerzej, więc piszcie do nich PW. Najlepiej do Limara :wink:

Rozmawiałem dzisiaj w tej sprawie z Panem Pawlakiem :wink:

Zakup ryb jest możliwy :D

Dla zainteresowanych podaję nr tel. 0-504 244 893

Opublikowano
chłopaki pozyskali od niego nr telefonu, ale nie wiem, czy mogą go udostępnić szerzej, więc piszcie do nich PW. Najlepiej do Limara :wink:

Rozmawiałem dzisiaj w tej sprawie z Panem Pawlakiem :wink:

Zakup ryb jest możliwy :D

Dla zainteresowanych podaję nr tel. 0-504 244 893

Dzieki za kontakt od dzis plywa u mnie 8 mlodych saulosi od Pana. Pawlaka :)

Opublikowano

6 lat dla mbuny to stanowczo za mało, moje ponad 5 letnie saulosi czy yellow nie wykazują jakichkolwiek objawów starzenia. Nie wierze w to że starość dopadnie je tak szybko i w ciągu 0,5 roku ryby się zestarzeja. Myśłe że spokojnie granice wieku mbuna można ponieść na 8-10 lat, non mbuna żyje zapewne odpowiednio dłużej. 14 letnia frontosa to na pewno osobnik wiekowy ale nie byłby jedyny w tym wieku, gdyby nie ciągłe żonglowanie gatunkami :?