Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie.

Posiadam akwa 150x50x50 szkło 10mm 375l, akwa ma tylko wzmocnienia wzdłużne, po napełnieniu wodą, lustro wody sięga do 4 cm od górnej krawędzi szyby, akwa po środku wygięło się na 2 mm.

Jestem nieco zaniepokojony, zwłaszcza że dawno niemiałem dużego akwa.

Czy u Was też tak się wygina? Pytam zwłaszcza posiadaczy akwariów z tylko wzdłużnym wzmocnieniem.

Czy to wygięcie jest w normie? Czy to normalne? Czy jest się czym martwić? Jak jest u Was?

Opublikowano (edytowane)

@Tomasz78  Tomku.. też tak mam ale w dłuższym. Kiedyś w 240 przy samych wzdłużnych miałem 9 mm. Uważam , że nie masz powodów do obaw. Zawsze możesz samemu wkleić poprzeczne dla świętego spokoju skoro czujesz się niepewnie. Może Przemek się wypowie jako fachowiec @przemek wieczorek

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano

Chyba przesadziłem z tym zaniepokojeniem, ale musiałem zapytać jak jest u Was dla świętego spokoju.

Czytałem na innych jakichś forach o wygięciu szyb i tam piszą że wygięcie o 1mm na każdą stronę to niema się czym przejmować, że to norma, niektórzy piszą że mają po 2,3mm i więcej na każdą szybę i stoi im to po kilka lat. Piszą też że pomimo wzmocnień wzdłużnych i poprzecznych też mają po 1,2mm wygięcia.

• Lubię to 1
Opublikowano

Miałem akwarium 135x50x50 szyba 10mm tylko na wzmocnieniach wzdłużnych, które kończyły się 10 cm od bocznej szyby. Wygięcie było na oko z 2/3 mm zbiornik miałem trzy lata i nic się nie działo, od roku stoi u nowego właściciela i też jest ok.

• Lubię to 2